string(0) ""

Οι ανακαλύψεις για τον καρκίνο στα golden retriever βοηθούν στην έρευνα για την υγεία των ανθρώπων

Στέλλα Πανοπούλου

01/12/2023

Photo: Unsplash

Τα κατοικίδιά μας δεν είναι τίποτα λιγότερο από μέλη της οικογένειάς μας και σύντροφοι μιας ζωής.

Χαιρόμαστε μέσα απ’ την καρδιά μας όταν είναι καλά, σκιζόμαστε στα δύο όταν υποφέρουν. Όλες οι καταστάσεις που βιώνουν, όμως, όπως όλα τα πλάσματα αυτού του κόσμου, είναι μέσα στη ζωή. Όπως κι εμείς, τα ζώα μας μεγαλώνουν, πονούν, αρρωσταίνουν, κι εμείς οι άνθρωποι κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να διασφαλίσουμε την μακροζωία και την ευημερία τους.

Κοινά γονίδια και προβλήματα υγείας

Γνωρίζατε ότι, εκτός από κοινά προβλήματα υγείας (καρδιαγγειακά, καρκίνοι, άνοια), μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας σκύλους και κάποια κοινά γονίδια που ευθύνονται για αυτά ή επηρεάζουν την εξέλιξή τους; Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες μας εξηγούν ότι οι ανακαλύψεις σχετικά με την υγεία των ανθρώπων μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση, και συνεπώς στην παροχή καλύτερης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους σκύλους. Το αντίστροφο ισχύει επίσης: η επιστημονική πρόοδος όσον αφορά στην υγεία των σκύλων, μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και οι άνθρωποι.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής, δηλαδή η κύρια κυβερνητική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών υπεύθυνη για την έρευνα στη βιοϊατρική και στη δημόσια υγεία, προάγουν ερευνητικά προγράμματα που στοχεύουν στην παραγωγή γνώσης σχετικά με τη βιολογία των σκύλων. Ερευνητές συνεργάζονται με κηδεμόνες σκύλων οι οποίοι μοιράζονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την υγεία των κατοικιδίων τους. Οι ερευνητές συσσωρεύουν μεγάλο όγκο πληροφοριών τις οποίες στη συνέχεια μοιράζονται με τα υπόλοιπα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, με σκοπό να οδηγηθούν σε περαιτέρω ανακαλύψεις.

Μια πρόσφατη έρευνα εντόπισε γενετικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για ένα επιθετικό είδος καρκίνου του δέρματος, συνηθισμένο σε μια συγκεκριμένη φυλή σκύλων. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιωμένες θεραπείες, τόσο για τους σκύλους, όσο και για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Υπάρχουν, ακόμα, έρευνες που συνδέουν την αδράνεια και την έλλειψη κοινωνικής ζωής με την άνοια στους σκύλους. Τα πορίσματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις σχετικά με τη συγκεκριμένη νόσο και στους ανθρώπους.

Συγκεκριμένες φυλές σκύλων τείνουν να πάσχουν από συγκεκριμένες νόσους. Για παράδειγμα, τα αξιολάτρευτα golden retriever μαστίζονται σε μεγάλο ποσοστό από διάφορα είδη καρκίνου. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι σκύλοι της φυλής αυτής διαθέτουν πολλές γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με την εμφάνιση της ασθένειας.

Η επιστήμη στην υπηρεσία σκύλων και ανθρώπων

Το Ίδρυμα Morris για τα Ζώα “τρέχει” μια έρευνα για τα golden retrievers εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα προσπαθούν να ταυτοποιήσουν γενετικούς, περιβαλλοντικούς, διατροφικούς και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Davis που αναζητούν τους παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο επιβίωσης των σκύλων αυτών, ανακάλυψαν μια γενετική παραλλαγή που συνδέεται με αυξημένο προσδόκιμο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, η μετάλλαξη που ταυτοποίησαν προέρχεται από μια οικογένεια γονιδίων που συνδέεται με τους καρκίνους, τόσο στους σκύλους όσο και στους ανθρώπους.

Πάνω από 300 golden retrievers συμμετείχαν στην έρευνα, μεταξύ των οποίων και τα golden retriever ερευνητών. Η έρευνα ανέδειξε την ύπαρξη μιας “καλής” και μια “κακής παραλλαγής” του συγκεκριμένου γονιδίου. Η “καλή παραλλαγή” αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ η “κακή” σχετίζεται με τη μείωσή του, λόγω της πρόκλησης καρκίνου. Το φύλο των σκύλων φάνηκε επίσης να παίζει τον ρόλο του ως προς τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου ανάλογα με την ύπαρξη της μίας ή της άλλης παραλλαγής. Δηλαδή, θηλυκοί σκύλοι με ένα αντίγραφο της κακής παραλλαγής φάνηκε να ζουν αρκετά λιγότερο από θηλυκούς σκύλους που δεν διέθεταν το αντίγραφο αυτό. Το ίδιο δεν παρατηρήθηκε στα αρσενικά σκυλιά.

Η έρευνα αυτή στοχεύει να λύσει “ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής, όχι μόνο για την επιστήμη των σκύλων αλλά και για την υγεία των ανθρώπων,” όπως εξήγησε η Elinor Karlsson, διευθύντρια της γενετικής των σπονδυλωτών στο MIT και στο Harvard. “Γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν περισσότερο από άλλους; Γιατί κάποιοι σκύλοι ζουν περισσότερο από άλλους; Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά η συγκεκριμένη έρευνα αρχίζει να προσεγγίζει αυτό το ερώτημα”.

Οι λεγόμενη παραλλαγή ErbB4 δρουν με δύο τρόπους: ως ογκογονίδιο, το οποίο προάγει την εμφάνιση καρκίνου, ή σαν ογκοκατασταλτικό γονίδιο, το οποίο ανακόπτει την πρόοδο της ασθένεια. Το εύρημα αυτό μπορεί να έχει σημαντικές προεκτάσεις. Το γονίδιο ErbB4 ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γονίδιο HER2, το οποίο έχει οδηγήσει σε σοβαρές ανακαλύψεις σχετικά με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού στους ανθρώπους.

Παρότι οι ερευνητές εξηγούν ότι οι πρακτικές εφαρμογές της έρευνας αργούν ακόμα, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα της επιστήμης προς τη διαλεύκανση μυστηρίων που αφορούν την υγεία σκύλων και ανθρώπων. Άνθρωπος και σκύλος στηρίζουμε και προσφέρουμε ό,τι έχουμε ο ένας στον άλλον, και μαζί συνεχίζουμε την κοινή πορεία μας σε αυτόν τον κόσμο.

(Με πληροφορίες από Washington Post)

Σχετικά άρθρα

Δεν ηρεμεί ο σκύλος σας; Να πώς μπορείτε να τον βοηθήσετε

Επιληψία σε σκύλους και γάτες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα συμπτώματα και τη διαχείριση

Πώς αντιδρούν οι σκύλοι σε κάθε είδος μουσικής και ποιο απολαμβάνουν πραγματικά