Γιατί ο σκύλος σας σάς κοιτάζει επίμονα
Κωνσταντίνα Μάλλιου
27/11/2023
Έχετε νιώσει ποτέ το βλέμμα του σκύλου σας να παρακολουθεί την κάθε σας κίνηση;
Ό,τι και να κάνετε, όπου και να πάτε έχετε ένα ζευγάρι εκφραστικά και ίσως λίγο μελαγχολικά μάτια να σας κοιτάζουν.
Η αλήθεια είναι ότι οι λατρεμένοι μας σκύλοι επιδεικνύουν κάποιες συμπεριφορές που μας κάνουν να απορούμε. Μπορεί για παράδειγμα να κάνουν κύκλους πριν ξαπλώσουν, ή να κρύβουν την τροφή τους, ή να μας ακουμπάνε με το πόδι. Και ευτυχώς, αυτές και άλλες τόσες συμπεριφορές μπορούν να εξηγηθούν ώστε να μπορέσουμε να έρθουμε ακόμα πιο κοντά με το κατοικίδιό μας και να αναπτύξουμε έναν ακόμη πιο ισχυρό δεσμό μαζί του.
Όμως, τι ισχύει όσον αφορά αυτό το επίμονο κοίταγμα; Τι θέλει να μας πει ο σκύλος μας; Θέλει να παίξει; Θέλει να πάει τουαλέτα; Τι είναι αυτό το κάτι που προσπαθεί να εκφράσει και δεν μπορεί να το πει με λόγια;
Ας δούμε μερικούς από τους λόγους που ο τετράποδος φίλος μας στρέφει το βλέμμα του πάνω μας και δε λέει κοιτάξει αλλού.
1. Αγάπη
Ο πρώτος λόγος είναι και ο πιο αγαπησιάρικος. Ο σκύλος μας θέλει να μας εκφράσει την αγάπη του και ένας τρόπος είναι να μας κοιτάξει μες τα μάτια και να μας πείσει με το βλέμμα του για το πόσο πολύ μας αγαπά. Είναι μια πράξη στοργής, λατρείας και εκπέμπει εμπιστοσύνη. Όπως εμείς οι άνθρωποι θα κοιτάξουμε ένα άτομο που αγαπάμε στα μάτια, έτσι και ο σκύλος έχει “δανειστεί” το ίδιο σημάδι αγάπης ώστε να επικοινωνεί με τον κηδεμόνα του. Μπορεί μάλιστα το επίμονο κοίταγμα να συνοδεύεται από ένα απαλό κούνημα της ουράς του ή ένα αργό ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων του.
2. Ανάγκη
Ο δεύτερος λόγος που ο σκύλος μας μπορεί να μας κοιτάζει επίμονα, είναι γιατί κάτι θέλει να μας πει. Θέλει να μας εκφράσει κάποια του ανάγκη. Ίσως να χρειάζεται να πάει τουαλέτα και δεν μπορεί να κρατηθεί άλλο. Ίσως να έχει πεινάσει. Μπορεί να θέλει να παίξει μαζί σας γιατί έχει βαρεθεί τόση ώρα μόνος του. Ή είναι πολύ πιθανό να έχει χάσει το αγαπημένο του παιχνίδι και να θέλει να το βρούμε εμείς. Μπορεί επίσης αυτό το αγαπημένο παιχνίδι να ξέρει που βρίσκεται αλλά να έχει κολλήσει κάτω από τον καναπέ ή το τραπεζάκι και να μην μπορεί να το πάρει. Καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στο χώρο για να καταλάβουμε αν συμβαίνει κάτι. Αν όλα είναι στη θέση τους, τότε ας σκεφτούμε το ενδεχόμενο ότι θέλει να πάει τουαλέτα ή θέλει να φάει. Ένας σκύλος είναι ικανός να κοιτάζει τον κηδεμόνα του με την ελπίδα να καταλάβει τι θέλει να του πει για πολλές ώρες. Κρίμα είναι, λοιπόν, να ταλαιπωρείτε το κουτάβι μας.
3. Κατανόηση
Κάποιες φορές, ο τετράποδος φίλος μας, “καρφώνει” το βλέμμα του πάνω μας σε μια προσπάθεια να μας “διαβάσει” και να κατανοήσει τη γλώσσα του σώματός μας. Οι σκύλοι είναι πλάσματα με τρομερή ενσυναίσθηση και είναι σε θέση να καταλάβουν πολλές φορές τη διάθεσή μας. Επομένως, ένας ακόμη λόγος που μπορεί να μας κοιτάζουν τόσο έντονα είναι γιατί προσπαθούν να δουν έστω και ένα σημάδι της συναισθηματικής μας κατάσταση για να ξέρουν ποια θα είναι η επόμενή τους κίνηση. Αν για παράδειγμα, είμαστε στενοχωρημένοι θα έρθουν να κουλουριαστούν δίπλα μας στον καναπέ για να μας παρηγορήσουν. Ενώ αν έχουμε καλή διάθεση, το πιο πιθανό είναι να αρχίσουν να χοροπηδάνε και να μας φέρνουν τα παιχνίδια τους για να παίξουμε.
4. Καθοδήγηση
Ένας ακόμη λόγος που το μαλλιαρό σκυλάκι μας «κοιτάζει την ψυχή μας» είναι γιατί δεν είναι σίγουρο για το τι συμβαίνει και προσπαθεί να αντιληφθεί τα σημάδια. Περιμένει δηλαδή από εμάς καθοδήγηση. Περιμένει να του δώσουμε κάποια εντολή για το τι πρέπει να κάνει ή για το που πρέπει να πάει. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει το κουτάβι σας να σας κοιτάζει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης γιατί νιώθει μπερδεμένο και δεν ξέρει τι ποια είναι η επόμενη κίνηση. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι απλά να του δώσετε την εντολή και να το επιβραβεύσετε με μια λιχουδιά.
5. Επιθετικότητα
Δεν είναι πάντα όλοι οι λόγοι καλοί που ένας σκύλος μας κοιτάζει επίμονα. Υπάρχει πιθανότητα η έντονη και διαρκής οπτική επαφή να υποδηλώνει επιθετικότητα καθώς ο σκύλος μπορεί να αισθάνεται άβολα, να νιώθει ότι απειλείται ή μπορεί να είναι σε επιφυλακή. Συνήθως, όταν πρόκειται για επιθετικότητα, ο σκύλος κοιτάζει κάποιον άνθρωπο χωρίς να ανοιγοκλείνει τα μάτια του, έχει χαμηλωμένο κεφάλι, κάπως άκαμπτο σώμα, όρθια αυτιά και ανασηκωμένα χείλη.
6. Γηρατειά
Καθώς οι σκύλοι μεγαλώνουν, οι νοητικές τους ικανότητες υπάρχει πιθανότητα να αρχίζουν να εξασθενούν, γεγονός που μπορεί να τους προκαλέσει σύγχυση ή αποπροσανατολισμό. Δυστυχώς, μερικά σκυλάκια πάσχουν από το Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας, το σκυλίσιο Αλτσχάιμερ δηλαδή, που είναι παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων. Μερικά σημάδια αυτής της νόσου, πέρα από το επίμονο κοίταγμα, μπορεί να είναι οι άσκοπες περιφορές μέσα στο σπίτι, σύγχυση σε βασικές εντολές, έντονος αποπροσανατολισμός ή και ατυχήματα όπως είναι για παράδειγμα να κάνουν την ανάγκη τους στο χαλάκι του σαλονιού, ενώ ποτέ πριν δεν το έκαναν.
Το σύνδρομο της γνωστικής δυσλειτουργίας εμφανίζεται περίπου στο:
● 22,5% των σκύλων ηλικίας άνω των 9 ετών
● 28% των σκύλων ηλικίας μεταξύ 11 και 12 ετών
● 68% των σκύλων ηλικίας 15 έως 16 ετών
7. Φαγητό
Και για να κλείσουμε λίγο πιο ευχάριστα το άρθρο μας, θα μοιραστούμε μαζί σας τον τελευταίο λόγο που το τετράποδο φιλαράκι μας μπορεί να «μας κοιτάζει μέσα στην ψυχή». Ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά το φαγητό! Αποκλείεται να μην σας έχει τύχει έστω και μία φορά ενώ απολαμβάνετε το αγαπημένο σας σνακ στον καναπέ, ο σκύλος σας να στέκεται από κάτω και να προσπαθεί να σας υπνωτίσει για να του δώσετε μια μπουκίτσα -τουλάχιστον σε μένα συμβαίνει συνέχεια και πάντα πιάνει. Σε εσάς πιάνει;
Τελευταίες σκέψεις
Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ο καλύτερος μας φίλος μας μάς κοιτάζει τόσο επίμονα, ένα είναι σίγουρο: κάτι θέλει να μας πει. Μπορεί να σκυλάκια να μην μπορούν να εκφραστούν με λόγια αλλά δείχνουν ό,τι θέλουν με όλο τους το σώμα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που το κουτάβι σας «θα κοιτάζει μέσα στην ψυχή σας», προσπαθήστε να καταλάβετε τι θέλει. Δώστε του αγάπη και στοργή και θα σας την ανταποδώσει και με το παραπάνω.