string(0) ""

Έχετε δει στον ύπνο σας γάτα; Nα τι σημαίνει

Μυρτώ Τζώρτζου

01/12/2023

Στα όνειρά μας βλέπουμε συχνά τα πιο απίθανα πράγματα. Τα περισσότερα βέβαια από αυτά τα ξεχνάμε με το πού ξυπνάμε. Αν είμαστε μάλιστα κηδεμόνες κάποιου κατοικιδίου, δεν είναι ασυνήθιστο να το δούμε στον ύπνο μας.

Όμως εκτός από τα δικά μας ζώα, πολύ πιθανό να έχουμε δει ή να βλέπουμε και κάποια άλλα. Οι κηδεμόνες γατών, αν ονειρευτούν κάποιο ζώο, περισσότερες πιθανότητες είναι αυτό να είναι γάτα ή κάποιο άλλο αιλουροειδές. Το να ονειρεύεστε γάτες μπορεί να φαίνεται τυχαίο, αλλά είναι ένα συνηθισμένο όνειρο για πολλούς ανθρώπους. Από το να ονειρεύεστε γάτες που απλώς βρίσκονται κοντά σας, να κάθονται πάνω σας μέχρι να σας επιτίθενται, οι γάτες μπορούν να εμφανιστούν με διάφορους τρόπους σε ένα όνειρο.

Τι συμβολίζουν οι γάτες

Οι γάτες κατέχουν σημαντική θέση στους μύθους και τους θρύλους εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Το αρχαίο αιγυπτιακό πάνθεον περιλάμβανε μια θεά γάτα, την Bast ή Bastet. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι η γάτα αυτή προστάτευε τις καλλιέργειες και έφερνε χαρά και καλή υγεία. Στην Αρχαία Αίγυπτο επίσης οι γάτες θαυμάζονταν για την ομορφιά τους και την ικανότητά τους να προστατεύουν από τα φίδια και τους αρουραίους. Η Bast εθεωρείτο επίσης ιερή από τους Κέλτες και τους Σκανδιναβούς, και ήταν κάτι σαν πνεύμα που σε προστατεύει.

Οι γάτες επίσης παραδοσιακά συνδέονταν με τη θηλυκότητα. Θεωρούνταν οι σύντροφοι των μαγισσών, βοηθώντας τις να κάνουν τα ξόρκια τους. Και κατά τον Μεσαίωνα, όπως ξέρουμε, συνδέονταν με τον διάβολο.

Λίγα λόγια για τα όνειρα

Πριν μπούμε στην κοινή ερμηνεία του τι σημαίνει να ονειρεύεσαι γάτες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ερμηνείες των ονείρων είναι ακριβώς αυτό. Ερμηνείες. Δεν υπάρχει κάποιο σταθερό νόημα στο όνειρό σας. Παρόλο που οι άνθρωποι ξοδεύουν περίπου 6 χρόνια για να ονειρευτούν κατά τη διάρκεια μιας κανονικής ζωής, το 95% αυτών των ονείρων ξεχνιέται μόλις ξυπνήσουν. Αυτά που θυμάστε δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα κάτι.

Σε άρθρο της Washington Post, ο ψυχολόγος και κλινικός λέκτορας Alan Eiser έχει δηλώσει ότι τα όνειρα μπορεί να έχουν νόημα επειδή “ασχολούνται με το είδος των προσωπικών συγκρούσεων και των συναισθηματικών αγώνων που οι άνθρωποι βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή. Ας πούμε ότι είστε αγχωμένοι ή καταβεβλημένοι με μια κατάσταση. Μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε όνειρα που αντανακλούν αυτά τα συναισθήματα.”

Τα όνειρα μπορεί επίσης να είναι τυχαίες, ανούσιες σκέψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. Για παράδειγμα, αν προετοιμάζεστε για ένα μεγάλο γεγονός, όλα όσα αφορούν τη διαδικασία προετοιμασίας θα βαραίνουν το μυαλό σας. Επειδή το σκέφτεστε τόσο πολύ, αρχίζετε να βλέπετε αυτά τα πράγματα να εκδηλώνονται στο όνειρό σας.

Τι σημαίνει αν δω γάτες στο όνειρό μου

Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες για το τι μπορεί να σημαίνουν οι γάτες σε ένα όνειρο.

Από ψυχολογικής άποψης, ο Σίγκμουντ Φρόιντ πίστευε ότι το να βλέπουμε μια γάτα σε ένα όνειρο συνδέεται με την ένταση που νιώθουμε όταν είμαστε ξύπνιοι. Αυτό το όνειρο μπορεί να σας λέει να απελευθερωθείτε και να αφεθείτε ελεύθεροι. Οι γάτες δεν περιμένουν το πράσινο φως πριν αποφασίσουν να κάνουν πράγματα. Ενεργούν σύμφωνα με τα ένστικτά τους. Αυτό το όνειρο μπορεί να είναι ενδεικτικό ότι πρέπει να αποκτήσετε αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αν επίσης δείτε μια γάτα στο όνειρό σας, μπορεί αυτό να σχετίζεται με μια γυναικεία φιγούρα στη ζωή σας, αν όχι με τον εαυτό σας. Ίσως ένας σύντροφος, μια μητέρα, μια αδελφή ή κάποιος που δουλεύετε μαζί. Αυτή η φιγούρα μπορεί είτε να χρειάζεται περισσότερη προσοχή από εσάς, είτε να φέρνει γύρω σας κακή ενέργεια.

Τι μπορεί να σημαίνει αν δείτε στο όνειρό σας:

Φιλικές ή παιχνιδιάρικες γάτες

Το να δείτε μια φιλική ή παιχνιδιάρικη γάτα στο όνειρό σας είναι συνήθως ευχάριστο και σημαίνει καλή τύχη. Αυτό το όνειρο συμβολίζει επίσης την ανάγκη να είστε ανέμελοι και ελεύθεροι. Οι παιχνιδιάρικες γάτες αντιπροσωπεύουν την ευγενική σας πλευρά. Το όνειρο επίσης μπορεί να σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνετε τα πάντα πολύ σοβαρά και να μάθετε να ζείτε τη στιγμή και να την απολαμβάνετε. Αν και η προσωπική σας ζωή μπορεί να σας κάνει να είστε σοβαροί και αυστηροί για πολλά πράγματα, είναι σημαντικό να έχετε στιγμές που να είστε πιο ανάλαφροι.

Επίθεση από γάτες

Η επίθεση από γάτα σε ένα όνειρο μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Αν μια γάτα σας επιτίθεται ή είναι γενικά επιθετική, αυτό μπορεί να αντανακλά το φόβο σας ότι κάποιος στη ζωή σας θα σας προσβάλει ή θα σας βλάψει.

Αυτό το όνειρο μπορεί επίσης να συμβολίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης που μπορεί να έχετε σε κάποιον. Το να σας επιτεθεί μια γάτα μπορεί να συμβολίζει φόβο ή άγχος για μια συγκεκριμένη κατάσταση. Αφιερώστε λίγη ώρα για να εξετάσετε διάφορες καταστάσεις και ανθρώπους γύρω σας. Εάν υπάρχει σύγκρουση, η επίτευξη κάποιας λύσης μπορεί να βοηθήσει να μπει ένα τέλος σε αυτά τα όνειρα.

Επίθεση από άγρια γάτα

Αν μια άγρια γάτα σας επιτεθεί στο όνειρό σας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αγωνίζεστε να βρείτε τη χαμένη ισορροπία σας. Μπορεί να υπάρχει κάτι στο οποίο εμπλέκεστε και το οποίο δεν μπορείτε πλέον να το ελέγξετε. Αυτό το όνειρο θα μπορούσε επίσης να έχει την ίδια ερμηνεία με το να δείτε μια αγέλη αγριόγατων.

Επίθεση από μαύρη γάτα

Μια μαύρη γάτα που σας δαγκώνει ή σας επιτίθεται σε ένα όνειρο υποδηλώνει ότι μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσετε συμπεριφορές που δεν τις περιμένατε. Οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να προέρχονται από εχθρούς ή από ανθρώπους που θεωρείτε αγαπημένους – όπως η οικογένειά σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συνήθως συνδέουν τις μαύρες γάτες με την προδοσία και την απάτη.

Αν μια μαύρη γάτα σας δαγκώσει στο όνειρό σας, αυτό επίσης μπορεί να σημαίνει ότι μια σύγκρουση που αποφεύγατε μπορεί σύντομα να γίνει.

Γάτες στο σπίτι σας

Αν ονειρεύεστε γάτες στο σπίτι σας, συνήθως σημαίνει ότι ζείτε σε μια φαντασίωση ή ψευδαίσθηση – και τα δύο αυτά πράγματα είναι συμβολισμοί των γατών. Μπορεί να μην είστε πρόθυμοι να αναγνωρίσετε τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας. Αυτό το όνειρο είναι ένα σημάδι για να ξυπνήσετε και να καταλάβετε ότι η αντίληψή σας για τα πράγματα δεν είναι αυτή που μπορεί να είναι.

Αν οι γάτες στο σπίτι σας τρέχουν σαν τρελές, αυτό μπορεί να συμβαίνει ότι γίνονται πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Και έχετε χάσει κατά κάποιον τρόπο τον έλεγχο της ισορροπίας όλων αυτών. Ίσως χρειαστεί να κάνετε ένα βήμα πίσω.

Αν μια μαύρη γάτα επισκεφθεί το σπίτι σας στον ύπνο σας, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τους ανθρώπους γύρω σας. Αυτή είναι η ίδια ερμηνεία με το να δείτε μια μαύρη γάτα να κάθεται στο σπίτι σας. Κάποιος κοντινός σας άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι πίσω από την πλάτη σας.

Νεκρές γάτες

Αν δείτε μια νεκρή γάτα στο όνειρό σας, υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Ένα από αυτά τα πράγματα είναι το χρώμα. Μια νεκρή μαύρη γάτα είναι συνήθως ένα καλό σύμβολο και μπορεί να φέρει καλή τύχη. Επειδή οι μαύρες γάτες συνήθως συνδέονται με προβλήματα και εχθρούς, το να δεις μια νεκρή μαύρη γάτα μπορεί να σημαίνει ότι τελικά ξεπέρασες αυτά τα προβλήματα.

Κάποιες άλλες ερμηνείες μιας νεκρής μαύρης γάτας θα μπορούσαν να είναι ότι αισθάνεστε μόνοι και ανυπεράσπιστοι.

Το να δείτε μια νεκρή λευκή γάτα σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορεί να φαίνονται μικρά αυτή τη στιγμή, αλλά θα αποδειχθούν στο μέλλον μεγαλύτερα από ό,τι περιμένατε. Θα πρέπει να αποφύγετε να υποτιμήσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει αυτό.

Αν δείτε δύο νεκρές γάτες, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λάβετε απροσδόκητη βοήθεια από κάποιον για την επίλυση κάποιων προβλημάτων σας. Μπορεί να μη γνωρίζετε καν το άτομο, αλλά αυτό το όνειρο δείχνει ότι θα σας βοηθήσει πολύ. Πολλές νεκρές γάτες μπορεί να σημαίνει ότι με κάποιον τρόπο ξεφορτώνεστε επιτέλους τους ψεύτικους φίλους σας.

Μικρά γατάκια

Τα γατάκια στο όνειρό σας μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια ευπάθεια στην πραγματική ζωή. Αυτό μπορεί να αφορά εσάς ή κάποιον άλλον δίπλα σας. Ένα γατάκι μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι στη ζωή σας που θέλετε να προστατέψετε. Τα γατάκια θεωρούνται επίσης αβοήθητα επειδή δεν μπορούν να κάνουν πολλά μόνα τους. Μπορεί να βρίσκεστε σε σημείο που νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα και χρειάζεστε βοήθεια. Τέλος, αυτό το όνειρο μπορεί να συμβολίζει την αθωότητα και την αγνότητα.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους οι γάτες μπορεί να σας επισκέπτονται στα όνειρά σας

Γάτες που παίζουν μαζί

Ίσως χρειαστεί να χαλαρώσετε αν δείτε γάτες να παίζουν μαζί σε ένα όνειρο. Ίσως να ήσασταν λίγο σφιγμένοι απέναντι σε διάφορες καταστάσεις ή στις προσωπικές σας πεποιθήσεις. Αφιερώστε χρόνο για να δείτε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Άρρωστες μαύρες γάτες

Το να βλέπετε άρρωστες μαύρες γάτες είναι συνήθως ένα δυσμενές σημάδι. Αυτό το όνειρο μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος που αγαπάτε μπορεί σύντομα να υποφέρει από μια σοβαρή ασθένεια. Μπορεί επίσης να λάβετε άσχημα νέα για κάποιον φίλο σας.

Επιθετικές γάτες

Τα όνειρα με επιθετικές γάτες μπορεί να σχετίζονται με τη μοναξιά και τη μοναχική ζωή. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε την πραγματικότητά σας. Αυτό το είδος ονείρου μπορεί να εκληφθεί ως μια δίκαιη προειδοποίηση για να αφήσετε τις μνησικακίες σας πριν γίνουν επιζήμιες για την ευημερία σας.

Ίδιες μαύρες γάτες

Τέλος αν δείτε όνειρο με πανομοιότυπες μαύρες γάτες, θα πρέπει να σκεφτείτε τις ανάγκες σας αλλά και τις ανάγκες των άλλων. Μπορεί επίσης να είστε στα πρόθυρα της υπερκόπωσης. Αυτό το όνειρο μπορεί επίσης να σημαίνει ότι κάποιοι σκέφτονται άσχημα για εσάς. Μπορεί να έχουν κακές προθέσεις. Για αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τους ανθρώπους που έχετε κοντά σας.

Συμπέρασμα

Αυτοί είναι μερικοί μόνο τρόποι με τους οποίους οι γάτες έχουν εμφανιστεί στα όνειρα. Πολλές από αυτές τις ερμηνείες εξαρτώνται από το τι κάνει η γάτα στο όνειρό σας και σε ποιο πλαίσιο εμφανίζεται. Και κάτι άλλο: Να είστε ήρεμοι, αισιόδοξοι και να μην παίρνετε τα πάντα στα σοβαρά. Ούτε καν τα όνειρα.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Μπορούν οι σκύλοι να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών τους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα

Τα αντικείμενα που όλοι έχουμε σπίτι μας και είναι επικίνδυνα για τον σκύλο μας