string(0) ""

Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να χαιρετά με ήρεμο τρόπο τους επισκέπτες

Μυρτώ Τζώρτζου

26/11/2023

Photo: Shutterstock

Πρέπει να κρατάτε τον σκύλο σας πίσω όταν κάποιος έρχεται στο σπίτι σας; Υπάρχουν γαβγίσματα και χάος κάθε φορά που χτυπάει το κουδούνι της πόρτας; Έφυγε κάποιος επισκέπτης με βρώμικα αποτυπώματα από τις πατούσες του στα ρούχα;

Αν οι απαντήσεις σας σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ναι, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αλλά δεν είστε οι μόνοι που το έχετε. Και φυσικά μην απογοητεύεστε. Γιατί αυτό που θα χρειαστεί το αγαπημένο σας κατοικίδιο είναι λίγη εκπαίδευση. Κάποιες φορές και λίγο περισσότερη.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και το πιθανότερο είναι να τα καταφέρετε.

Χρησιμοποιήστε τον εαυτό σας ως σημείο εκκίνησης

Οι σκύλοι μαθαίνουν καλύτερα όταν υπάρχει συνέπεια. Γιατί ακόμα κι αν σας αρέσει ο σκύλος σας να πηδάει με ενθουσιασμό όταν επιστρέφετε στο σπίτι, να ξέρετε ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη συμπεριφορά για να τον ενθαρρύνετε να την κάνει. Αν θέλετε να υποδέχεται τους επισκέπτες με ηρεμία, θα πρέπει να τον εκπαιδεύσετε να κάνει το ίδιο και μαζί σας. Έτσι καθώς επιστρέφετε στο σπίτι, πείτε στον σκύλο σας την εντολή “κάτσε” και “μείνε” και μην του δίνετε καμία απολύτως προσοχή μέχρι να υπακούσει.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει ούτε να επαναλαμβάνετε την εντολή ούτε να τον επιπλήττετε επειδή δεν την ακούει. Απλά αγνοήστε τον μέχρι να ακολουθήσει τις οδηγίες σας. Μόλις ο σκύλος ακούσει, μπορείτε να τον επαινέσετε και να του δώσετε μερικές λιχουδιές. Ίσως χρειαστεί να τον εξασκήσετε αρκετές φορές μέχρι να το μάθει.

Εκπαιδεύστε τον να μπαίνει με ήσυχο τρόπο στο σπίτι

Η εκπαίδευση του σκύλου σας να μπαίνει ήσυχα και με καλό τρόπο στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να τον μάθετε να χαιρετάει ένα άτομο με ηρεμία. Βάλτε τον να κάθεται κοντά στην πόρτα όταν είναι να μπει μέσα. Μην του δώσετε το ΟΚ να προχωρήσει πιο μέσα στο σπίτι μέχρι να καθίσει και να περιμένει την επόμενη εντολή. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να τον χαιρετάτε μέχρι να σας ακούσει. Μόλις καθίσει και ηρεμήσει, μπορείτε να τον επαινέσετε, να τον χαιρετήσετε και να τον αφήσετε να μπει μέσα. Αυτό θα τον βοηθήσει να συνδέσει μια ήρεμη είσοδο με μια θετική ανταμοιβή.

Βάλτε τους φίλους σας να κάνουν τους επισκέπτες

Όταν ο σκύλος σας έχει μάθει τα πιο πάνω, είναι καιρός να δοκιμάσετε πειραματικά με έναν επισκέπτη. Ζητήστε από έναν φίλο σας να έρθει στο σπίτι και είτε να χτυπήσει την πόρτα είτε να χτυπήσει το κουδούνι. Δώστε του εντολή να καθίσει μπροστά στην πόρτα. Μπορείτε να έχετε τον σκύλο σας με χαλαρό λουρί, αν αυτό σας είναι ευκολότερο. Μην περπατάτε προς την πόρτα μέχρι ο σκύλος σας να ακούσει. Μόλις αρχίσει να υπακούει, θα πρέπει να κάνετε κι εσείς τα εξής:

-Τον επαινείτε πριν ανοίξετε την πόρτα.

-Τον καθοδηγείτε να μείνει καθιστός όταν ο φίλος σας μπαίνει στο σπίτι. Τον επιβραβεύετε με λιχουδιές αν συνεχίσει να κάθεται. Αν όμως σηκωθεί, το άτομο θα πρέπει να απομακρυνθεί και η άσκηση θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά χωρίς ανταμοιβή.

-Στη συνέχεια δίνετε μια λιχουδιά στον επισκέπτη σας και του ζητάτε να την αφήσει στο πάτωμα καθώς πλησιάζει ο σκύλος. Αυτό θα κάνει τον σκύλο σας να εστιάσει προς τα κάτω, αντί να πηδάει προς τα πάνω.

-Τον κρατάτε καθιστό καθώς ο φίλος σας μπαίνει μέσα για να καθίσει στον καναπέ.

-Τον προσκαλείτε να σας κάνει παρέα μόλις καθίσετε και οι δύο.

Όπως συμβαίνει με κάθε εκπαίδευση, ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος για να μάθει ο σκύλος σας αυτή τη νέα δεξιότητα. Βάλτε μερικούς διαφορετικούς φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας να έρθουν για να το δοκιμάσουν. Θα πρέπει επίσης να λέτε στον σκύλο σας να κάθεται όταν συναντάτε επισκέπτες στις βόλτες σας. Μόλις αυτός καθίσει, το νέο άτομο μπορεί να τον χαιρετήσει με ήρεμο πάντα τρόπο.

Τέλος πρέπει να ξέρετε ότι αν έχετε υπομονή, θα πετύχετε το σκοπό σας.

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι