string(0) ""

Πώς να βοηθήσετε την ηλικιωμένη γάτα σας που χάνει την όρασή της

Μυρτώ Τζώρτζου

15/11/2023

Photo: Unsplash

Σε κάθε στάδιο της ζωής της -είτε πρόκειται για το στάδιο ανάπτυξής της ως γατάκι είτε ως ηλικιωμένη- η γατούλα μας χρειάζεται διαφορετική φροντίδα.

Φυσικά ένα ηλικιωμένο ζώο θέλει περισσότερη προσοχή από όλα καθώς η εμφάνιση ασθενειών είναι δυστυχώς κάτι σύνηθες. Ένα από αυτά που μπορεί να της συμβούν είναι να αρχίσει να χάνει σταδιακά την όρασή της. Πότε όμως η γάτα μας γίνεται ηλικιωμένη;

Όπως και με τον άνθρωπο, η διαδικασία της γήρανσης είναι μια ατομική εμπειρία. Οι γάτες εμφανίζουν ενδείξεις γήρανσης σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ωστόσο, γενικά το σώμα τους αρχίζει να εμφανίζει αυτές τις πρώτες ενδείξεις σε κυτταρικό επίπεδο σε ηλικία 7 ετών – δεν θα μπορείτε όμως τότε να δείτε κάτι εξωτερικά μέχρι η γάτα σας να γίνει περίπου 12 ετών. Από την ηλικία αυτή και έπειτα, τα κύτταρα στο σώμα τους αναπλάθονται πιο αργά και οι σωματικές λειτουργίες τους επιβραδύνονται.

Η κτηνιατρική ταξινόμηση της ηλικίας της γάτας είναι η εξής:

Από 7 έως 10 ετών η γάτα σας είναι ώριμη
Από 11 έως 14 ετών θεωρείται ηλικιωμένη
Από 15 ετών και πάνω ταξινομείται ως γέρικη

Η σταδιακή τύφλωση στις ηλικιωμένες γάτες

Είναι πραγματικά πολύ στενάχωρο να βλέπεις τη γάτα σου που ζεις τόσα χρόνια μαζί της να τυφλώνεται. Είναι δύσκολο να τη βλέπεις να προσκρούει σε τοίχους και έπιπλα. Ή να ακούς το συνεχές δυνατό νιαούρισμά της που σου δίνει την εντύπωση ότι πονάει αφόρητα.

Το ζώο που περνάει αυτή τη διαδικασία είναι πολύ μπερδεμένο και φοβισμένο. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, στους οποίους μπορεί να δοθεί μια εξήγηση για το τι τους συμβαίνει, οι γάτες δεν είναι σε θέση να βρουν μια λογική εξήγηση γιατί ο κόσμος σκοτεινιάζει γύρω τους. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να δουν και πιο δύσκολο να βρουν τον δρόμο τους.

Όσο όμως δύσκολη και αν είναι η προσαρμογή, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τη βοηθήσετε να προσαρμοστεί στον καινούργιο σκοτεινό κόσμο της.

Γιατί τυφλώνεται η γάτα μου;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους η ηλικιωμένη γάτα σας χάνει την όρασή της. Μπορεί να έχει τραυματιστεί, να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση ή να πάσχει από καταρράκτη ή γλαύκωμα- για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Και ενώ ορισμένες αιτίες τύφλωσης είναι μόνιμες, από την άλλη, άλλες μπορούν να θεραπευτούν.

Το ξέρουμε ότι είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να κάνετε διάγνωση μέσω διαδικτύου. Όλοι το κάνουμε λίγο πολύ αυτό. Ωστόσο, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να εξετάσει το ζώο σας και να δει αν μπορεί να γίνει κάτι για να σταματήσει ή να αντιστραφεί η διαδικασία.

Φροντίδα για τις γάτες που τυφλώνονται

Καθώς η γάτα σας αρχίζει να προσαρμόζεται στην τύφλωση, θα αρχίσει να ”απομνημονεύει” πού βρίσκονται τα πάντα. Για αυτό είναι καλύτερο να τοποθετήσετε όλες τις ανάγκες της, όπως μπολ, αμμολεκάνη, ονυχοδρόμιο, κρεβατάκι κλπ. σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία (αντί να βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια) και να τα κρατάτε στο ίδιο μέρος. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι όλα βρίσκονται στο πάτωμα. Δεν θέλετε η γατούλα σας να προσπαθεί να μαντέψει πόσο ψηλά πρέπει να πηδήξει για να τα βρει.

Επιπλέον, αφήστε τα έπιπλα στην ίδια θέση που βρίσκονται και μην τα μετακινείτε, καθώς η γάτα σας θα κάνει καταγραφή για να θυμάται πού βρίσκονται. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε το πάτωμα καθαρό από διάφορα αντικείμενα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να σκοντάψει και να πέσει.

Τέλος σίγουρα θα σκεφτείτε να την παίρνετε και να τη μεταφέρετε εκεί που νομίζετε ότι θέλει να πάει. Μην το κάνετε γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να της πάρει περισσότερο χρόνο για να μάθει πού βρίσκονται τα πάντα.

Προφυλάξεις ασφαλείας

Υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορείτε να πάρετε για να προστατεύσετε την ηλικιωμένη γάτα σας που χάνει την όρασή της. Αν έχετε σκάλες, τοποθετήστε ένα εμπόδιο ώστε να μην προσπαθήσει να τις ανέβει. Εάν έχετε ανοιχτά παράθυρα, στα οποία μπορεί να φτάσει, τοποθετήστε σίτα. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το τζάκι, τοποθετήστε ένα παραβάν μπροστά από αυτό, ώστε να μην προσπαθήσει να το πλησιάσει και καεί.

Είναι επίσης σημαντικό να την κρατάτε σε εσωτερικό χώρο, εκτός εάν έχετε έναν εξωτερικό μέρος από το οποίο δεν μπορεί να βγει και στο οποίο δεν μπορούν να εισέλθουν άλλα ζώα.

Ένα άλλο επίσης που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να μην την πλησιάζετε απροειδοποίητα για να τη χαϊδέψετε ή να προσπαθείτε να την πάρετε στα χέρια σας, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να την τρομάξετε. Μιλήστε της καθώς πλησιάζετε, ώστε να ξέρει ότι έρχεστε. Ένα άλλο πράγμα που εκνευρίζει τη γάτα σας είναι οι ξαφνικοί, δυνατοί θόρυβοι. Οπότε, αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε, όσο μπορείτε, να τους αποφεύγετε.

Αν τώρα έχετε παιδιά, ιδίως μικρά, είναι σημαντικό να τους εξηγήσετε τι συμβαίνει στη γάτα σας. Μερικά παιδιά μπορεί να τρομάξουν αν δουν το αγαπημένο τους κατοικίδιο να χτυπάει με το κεφάλι σε μια κλειστή πόρτα. Επίσης ζητήστε από αυτά να μη φωνάζουν και να μην ουρλιάζουν γύρω από τη γάτα και να κρατούν τα παιχνίδια τους μακριά από το πάτωμα. Διαβεβαιώστε τους ότι το νιαούρισμα και η αδεξιότητα είναι μόνο προσωρινά και ότι η γατούλα τους θα προσαρμοστεί κάποια στιγμή στη νέα της κατάσταση.

Μουστάκια, το GPS της γάτας

Τα μουστάκια της γάτας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή της στην τύφλωση. Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, όταν ένα αιλουροειδές χάνει μία από τις αισθήσεις του, οι υπόλοιπες αισθήσεις του γίνονται πιο δυνατές για να αντισταθμίσουν την κατάσταση. Τα μουστάκια λειτουργούν ως εργαλείο πλοήγησης (GPS) για να βοηθούν στην καθοδήγηση. Έτσι όταν η γατούλα σας δεν θα μπορεί πλέον να βλέπει, θα έχει ένα μέσο για να βρίσκει το δρόμο της. Χωρίς μουστάκια, ακόμη και μια γάτα με όραση θα δυσκολευόταν να ελιχθεί. Για αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κόβετε τα μουστάκια μιας γάτας, ειδικά μιας τυφλής.

Τέλος βρείτε λίγο χρόνο καθημερινά για να περνάτε τρυφερές στιγμές μαζί της. Είναι βασικό να της δείχνετε αγάπη στη νέα αυτή, δύσκολη, κατάσταση της ζωής της. Και να ξέρετε ότι μόλις γίνει η προσαρμογή, η γάτα σας θα μπορεί να συνεχίσει να ζει μια άνετη και ποιοτική ζωή. Η διαδικασία δεν θα είναι όμως πολύ γρήγορη. Μπορεί να χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για να καταλάβει τα πάντα. Μπορεί και περισσότερο. Εσείς απλά βοηθήστε τη όσο μπορείτε και να έχετε άπειρη υπομονή.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Μπορούν οι σκύλοι να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών τους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα

Τα αντικείμενα που όλοι έχουμε σπίτι μας και είναι επικίνδυνα για τον σκύλο μας