string(0) ""

Υιοθετήσατε και τρίτη γάτα; Συμβουλές για να τη δεχτούν οι άλλες δύο χωρίς προβλήματα

Μυρτώ Τζώρτζου

20/11/2023

Photo: Shutterstock

Αν αγαπάμε τις γάτες, η ιδέα να έχουμε πολλές στο σπίτι μας μπορεί να φαίνεται σαν όνειρο.

Ωστόσο, ο υπερπληθυσμός των κατοικίδιων ζώων είναι ένα πρόβλημα για όλους όσοι βρίσκονται στο σπίτι, ειδικά για τα ζώα. Πρέπει να εξετάσουμε τον χώρο, την άνεσή τους, την υγιεινή και πολλά άλλα. Ακόμα κι αν πληρούμε τις προϋποθέσεις, δεν μπορούμε απλά να βάλουμε κάποια ζώα μαζί και να υποθέσουμε ότι θα τα πάνε καλά. Γιατί μπορεί να μην τα πάνε καλά. Ειδικά όταν ήδη υπάρχει ήδη ένα δίδυμο γατών στο σπίτι, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, κάτι που θα εξηγήσουμε πιο κάτω.

Οπότε πρέπει να δούμε τι είναι καλό να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε τα μαλλιοτραβήγματα αλλά και τον κλονισμό της υγείας μας.

Είναι καλή ιδέα να υιοθετήσουμε μια τρίτη γάτα;

Το πρόβλημα συχνά, όπως είπαμε, είναι πιο έντονο όταν έχουμε ήδη δύο γάτες στο σπίτι. Και λέμε δύο και όχι παραπάνω γιατί, όπως και να συμπεριφέρονται η μία στην άλλη-φιλικά, επιθετικά, αδιάφορα- έχουν γίνει δίδυμο. Ένα αχτύπητο δίδυμο που προστατεύει το χώρο και την “περιουσία” του.

Αλλά ας ξεκινήσουμε με κάτι σημαντικό που προηγείται όλων των άλλων. Πριν φέρουμε λοιπόν μια νέα γάτα στο σπίτι, πρέπει να αποφασίσουμε αν είναι η σωστή απόφαση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι οι πρακτικές επιπτώσεις. Μπορείτε να έχετε αρκετές γάτες, αλλά αυτό εξαρτάται από τις εκάστοτε συνθήκες. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας: Έχουμε χώρο για τρίτη γάτα; Έχουμε την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουμε την ευημερία τους; Συμφωνούν όλοι στο σπίτι με την απόκτηση μιας νέας γάτας; Γιατί αν δεν συμφωνούν, τα πράγματα θα γίνουν στην πορεία άσχημα για όλους.

Αν σε πρώτη φάση απαντήσουμε καταφατικά σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε ερχόμαστε σε αυτό που είπαμε στην αρχή, περί διδύμου. Πρέπει δηλαδή να εξετάσουμε τις γάτες που ζουν σήμερα στο σπίτι μας. Το να έχετε δύο γάτες μαζί μπορεί να είναι μια πολύ καλή ιδέα, καθώς παρέχουν συντροφιά η μία στην άλλη. Αλλά τρίτη;

Όταν φέρνουμε μια νέα γάτα στο δίδυμο που ήδη υπάρχει, πρέπει να κάνουμε ορισμένες σκέψεις. Δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη μας μόνο την προσωπικότητα των γατών που ζουν εκεί, αλλά και την προσωπικότητα της τρίτης γάτας που θα φέρουμε. Δεδομένου ότι οι γάτες είναι ζώα με εδαφική κυριαρχία, είναι πιθανό οι δύο γάτες που ζουν μαζί να είναι αρκετά έως πολύ κυρίαρχες, αφού έχουν το πλεονέκτημα του σπιτιού. Και ενώ μπορεί να μην έχουν και την καλύτερη σχέση μεταξύ τους, όταν δουν εχθρό θα γίνουν ένα. Και μιλάμε για δύο γάτες. Γιατί, αν για παράδειγμα, ήδη έχετε τρεις, τέσσερις γάτες, τότε πολύ πιθανό τα πράγματα να μην είναι τόσο δύσκολο- όσο και αν αυτό σας φαίνεται απίθανο. Ωστόσο, μην ανησυχείτε. Αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του νέου ζώου. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κυλήσει ομαλά η γνωριμία. Και το δίδυμο να δεχτεί στο βασίλειό του το τρίτο ζωάκι.

Φέρνοντας στο σπίτι ένα μωρό γατάκι

Όταν η τρίτη γάτα που θα φέρετε σπίτι είναι μικρό γατάκι, το εγχείρημά σας μάλλον είναι πιο εύκολο. Ένα γατάκι συνήθως μαθαίνει πώς να κατανοεί το περιβάλλον του, οπότε το να το φέρετε σε ένα νέο περιβάλλον συχνά σημαίνει ότι θα μπορέσει να προσαρμοστεί καλύτερα. Εάν οι δυο γάτες που έχουμε στο σπίτι είναι επίσης γατάκια, θα μπορέσουν να μεγαλώσουν μαζί αρκετά εύκολα.

Για τις ενήλικες γάτες τα πράγματα μπορεί να είναι αλλιώς. Δεν είναι ασυνήθιστο να έχουν μια επιθετικότητα στην άφιξη του γατιού. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς μπορεί να βλέπουν το γατάκι ως απειλή για το φαγητό τους, την αμμολεκάνη τους, αλλά κυρίως για την περιοχή και την ελευθερία τους. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ημέρες, θα δουν ότι το γατάκι δεν αποτελεί απειλή.

Ορισμένες βέβαια ενήλικες γάτες μπορεί να αισθάνονται ενοχλημένες από ένα γατάκι, καθώς το μικρό πιθανότατα θα θέλει να παίξει. Αν και οι ενήλικες γάτες παίζουν επίσης, δεν το κάνουν στον βαθμό που το κάνουν τα γατάκια, τα οποία χρησιμοποιούν το παιχνίδι ως τρόπο εξερεύνησης του περιβάλλοντός τους. Το γατάκι συχνά εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για προσκαλέσει τις άλλες γάτες σε παιχνίδι. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό, ειδικά για τις δύο γάτες που έχουν μια ήσυχη ρουτίνα.

Είναι όμως επίσης πιθανό οι γάτες να έχουν ένστικτο προστασίας για το νέο γατάκι. Να απολαμβάνουν την παρέα του και να έχουν τόση ενέργεια ώστε να παίζουν ατελείωτα μαζί του.

Φέρνοντας στο σπίτι μια ενήλικη γάτα

Η έλευση μιας τρίτης ενήλικης γάτας στο σπίτι μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη. Κάθε γάτα έχει τη δική της προσωπικότητα, η οποία έχει διαμορφωθεί μέσω διαφόρων παραγόντων. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα τα πάνε καλά, αλλά συνήθως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Η υπομονή και η ηρεμία είναι απαραίτητες αν θέλουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα.

Όταν φέρνουμε μια τρίτη γάτα στις άλλες δύο, πρέπει να το κάνουμε αργά και προσεκτικά. Αυτό συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του άγχους, στη μείωση της πιθανότητας αντιπαράθεσης και στην εξεύρεση του καλύτερου τρόπου για την επίτευξη αρμονίας.

Θα είναι πολύ καλύτερο να γνωρίσουμε τις γάτες μεταξύ τους σιγά-σιγά και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε τη μετάβαση αυτή όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Και φυσικά να μην προσπαθήσουμε να “σπάσουμε” το δίδυμο. Γιατί τα πράγματα ενδέχεται να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα.

Οδηγίες για την προσθήκη μιας τρίτης γάτας στο σπίτι

Αρχικά κρατήστε τη νέα γάτα σε ξεχωριστό δωμάτιο

Η έλευση μιας νέας γάτας στο σπίτι σημαίνει ότι εισέρχεται σε άγνωστη περιοχή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι κατεχόμενο έδαφος. Για να αποφύγουμε τις συγκρούσεις με τις άλλες δύο γάτες, πρέπει να απομονώσουμε τη νέα γάτα σε ξεχωριστό δωμάτιο για τις πρώτες ημέρες.

Η νέα γάτα και οι άλλες δύο θα μπορούν να μυρίζονται από απόσταση μεταξύ τους.

Μπορούμε να βάλουμε παιχνίδια, κρεβάτια, τροφή, νερό και ό,τι άλλο χρειάζονται στο νέο δωμάτιο. Αυτό συμβάλλει στο να νιώσει η νέα γάτα ασφαλής, καθώς θα βλέπει ότι καλύπτονται όλες οι βασικές ανάγκες φροντίδας της. Μπορούμε επίσης να φέρνουμε αντικείμενα που έχουν πάνω τους τις μυρωδιές των άλλων γατών. Αυτό θα βοηθήσει τη νέα γατούλα να εξοικειωθεί με το χώρο και τις άλλες γάτες χωρίς να έχει ακόμα συναντηθεί μαζί τους.

Συνάντηση μέσα σε κλουβί μεταφοράς

Αφού η νέα γάτα μείνει στο δωμάτιο για μία ή δύο ημέρες, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Τοποθετώντας τη νέα γάτα σε ένα κλουβί μεταφοράς και, στη συνέχεια, τοποθετώντας το κλουβί στο ίδιο δωμάτιο με τις άλλες γάτες, μπορούν να γνωρίζουν καλύτερα η μία την άλλη. Θα πρέπει να το τοποθετήσουμε λίγο ψηλότερα από το πάτωμα, αλλά να μπορούν οι άλλες γάτες να βλέπουν.

Ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε τις γάτες να σχετιστούν θετικά μεταξύ τους είναι να βάλετε το κλουβί κοντά σε μερικές λιχουδιές για τις γάτες. Αυτό περιλαμβάνει φαγητό, παιχνίδια και άλλα πράγματα που τους αρέσουν. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη θετική ενίσχυση για να εξασφαλίσετε ότι οι γάτες θα συνδέσουν τη νεοφερμένη με θετικές εμπειρίες.

Άμεση επαφή

Όταν δούμε ότι οι γάτες έχουν ανεχτεί περισσότερο τη νέα γάτα στο κλουβί, είναι καιρός να προχωρήσουμε στην άμεση επαφή. Εάν οι γάτες είναι ήρεμες, μπορούμε να πάρουμε τη νεοφερμένη και να την κρατήσουμε στο ίδιο δωμάτιο με τις άλλες.

Αν και πρέπει να προσέξουμε ότι οι γάτες δεν θα αρχίσουν να επιτίθενται είτε η μία στην άλλη είτε σε εμάς-και αυτό μπορεί να συμβεί-, μπορούμε να λειτουργήσουμε ως μεσολαβητές για τη γνωριμία. Μπορούμε επίσης να τις επιβραβεύουμε όταν συμπεριφέρονται σωστά. Μιλήστε με ήρεμη φωνή και μην αγχώνεστε. Οι γάτες μπορούν να αντιληφθούν τη νευρικότητά μας και να αντιδράσουν αρνητικά.

Οι γάτες, όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι φυσικό να υπερασπιστούν την περιοχή τους και να δείξουν ότι δεν πρέπει να τα βάλουν μαζί τους. Θα πρέπει να το ανεχτούμε έως ένα ορισμένο επίπεδο. Ωστόσο, αν δείξουν υπερβολική επιθετικότητα, θα πρέπει να τις απομακρύνουμε. Ορισμένες γάτες απλώς δεν τα πάνε καλά με άλλες γάτες.

Τι πρέπει να κάνετε εάν οι δύο γάτες δεν δέχονται μια τρίτη γάτα

Το πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει αποδεκτή μια νέα γάτα δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε εκ των προτέρων. Υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές και κάθε γάτα είναι ξεχωριστή. Ορισμένες γάτες θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι μέσα σε λίγες μέρες, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστούν μήνες για να συνηθίσουν πλήρως η μία την άλλη. Ή τουλάχιστον να ανεχθούν η μία την άλλη.

Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου οι γάτες απλώς δεν τα πάνε καλά. Εάν δεν έχετε καταφέρει να τις γνωρίσετε σωστά, είναι πολύ δύσκολο να το κάνετε αναδρομικά. Όχι όμως ακατόρθωτο.

Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε όσα περισσότερα μπορούμε πριν υιοθετήσουμε μια γάτα στο σπίτι μας. Και ειδικά όταν υπάρχει από πριν δίδυμο που θα συνασπιστεί και θα κάνει τα πάντα να κυριαρχήσει-έστω αρχικά- στο χώρο του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το ρητό “η ισχύς εν τη ενώσει”.

Σχετικά άρθρα

Podcast: Διατροφή- Από κουτάβι σε υγιή υπερήλικα σκύλο

Η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει ένα κουτάβι να χρησιμοποιεί τις σκάλες

Πώς να βελτιώσετε δραστικά τη συμπεριφορά της γάτας σας στο σπίτι