string(0) ""

Γιατί η γάτα σας κάθεται πάνω στο λάπτοπ και πώς να την σταματήσετε

Στέλλα Πανοπούλου

09/11/2023

Photo: Shutterstock

Κάντε εικόνα το παρακάτω σκηνικό: έχετε φτιάξει μια κούπα ζεστό τσάι, έχετε φορέσει την πιο άνετη φόρμα ή πιτζάμα σας, κι έχετε καθίσει στην καρέκλα του γραφείου σας για να δουλέψετε – επιτέλους.

Προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι αυτή την φορά θα καταφέρετε να συγκεντρωθείτε. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, οι πλανήτες έχουν ευθυγραμμιστεί, κι εσείς πιστεύετε στον εαυτό σας. Σήμερα είναι η μέρα που θα γράψετε την αναφορά, θα απαντήσετε στο σημαντικό email, και εντάξει, θα χαζέψετε και λίγο στο facebook γιατί το αξίζετε μετά από τόση δουλειά.

Ξεχνάτε, φυσικά, ότι υπολογίζετε χωρίς τον ξενοδόχο, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι η γάτα σας – άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι σας φιλοξενεί. Το χνουδωτό παιδί σας, για άλλη μια φορά, αποφάσισε ότι είναι καλή ιδέα να έρθει και να στρογγυλοκαθίσει φαρδύ πλατύ πάνω στο πληκτρολόγιο του λάπτοπ σας, πατώντας ταυτόχρονα ένα σωρό κουμπιά. Μην περιμένετε μεταμέλειες και απολογίες – είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο που έχει να σας πει η αγαπημένη σας γατούλα είναι: ασδφγηξκλζχψωβνμ.

Ας δούμε, λοιπόν, γιατί η γάτα σας αρέσκεται τόσο στο να κάθεται πάνω στο λάπτοπ σας, και αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε αυτή την συνήθεια που σας αποδιοργανώνει.

1. Αναζητά ζέστη

Κάτι που πιθανότατα γνωρίζετε ήδη για το αιλουροειδές κατοικίδιό σας, είναι ότι λατρεύει τα ζεστά μέρη. Ξαπλώνει εκεί που πέφτει ο ήλιος, κοιμάται πάνω στο αναμένο καλοριφέρ, ή κουρνιάζει πάνω σας, κάτω από τα σκεπάσματα. Για τον ίδιο λόγο, ενδέχεται η γάτα σας να επιλέγει να καθίσει πάνω στο λάπτοπ σας. Πρόκειται για ένα αναπαυτικό μέρος που τη ζεσταίνει επαρκώς χωρίς να την καίει.

2. Αναζητά προσοχή

Τολμήσατε να ασχοληθείτε με κάτι που δεν αφορά την πριγκίπισσα; Και αναρωτιέστε ακόμα γιατί μπλοκάρει τη θέα της οθόνης σας με την τροφαντή κορμοστασιά της; Η γάτα σας είναι ιδιαίτερα έξυπνο ζώο, και καταλαβαίνει ότι το λάπτοπ είναι ο εχθρός που τραβά όλη την προσοχή σας. Με το να καθίσει πάνω στο πληκτρολόγιό σας, απαιτεί να ασχοληθείτε μαζί της. Προσοχή όμως: αν της δώσετε την προσοχή που ζητάει, ενδέχεται η συμπεριφορά αυτή να διαιωνιστεί.

3. Βαριέται

Η αγαπημένη σας γατούλα έχει ανάγκη από καθημερινή σωματική και πνευματική άσκηση. Όταν οι ανάγκες της δεν ικανοποιούνται, η ανία ενδέχεται να την ωθήσει να φερθεί ανάρμοστα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι συμπεριφέρεται πιο επιθετικά, αποζητά την προσοχή σας, καταστρέφει τα έπιπλα, ή προκαλεί τις άλλες γάτες του σπιτιού. Αν η γάτα σας βαριέται, είναι πολύ πιθανό να απαιτήσει να ασχοληθείτε μαζί της με το να κρύψει την οθόνη σας.

Πώς να σταματήσετε τη γάτα σας από το να κάθεται στο λάπτοπ

Το πρώτο βήμα για να σταματήσετε αυτή την ενοχλητική – αλλά αξιολάτρευτη, παραδεχτείτε το – συνήθεια της γάτας σας, είναι να εντοπίσετε την πιθανότερη αιτία της. Αν αναζητά ζέστη, μπορείτε να της παρέχετε μια θερμοφόρα και κουβέρτες. Βεβαιωθείτε ότι παίζετε αρκετά με τη γάτα σας μέσα στη μέρα, ώστε να εκτονώνεται και να μην βαριέται. Μπορείτε, ακόμα, να της προσφέρετε διαδραστικά παιχνίδια-ταΐστρες με τα οποία θα περάσει καλά χωρίς να έχει ανάγκη από παρέα.

Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να ενισχύσετε αυτή την συμπεριφορά δίνοντάς της αυτό που ζητάει (προσοχή). Αν καθίσει στο λάπτοπ σας, μην την κοιτάτε, μην της μιλάτε, αλλά προτιμήστε να απομακρυνθείτε ήρεμα και να τη φωνάξετε να σας ακολουθήσει σε ένα άλλο σημείο του σπιτιού. Κάθε φορά που σας υπακούει και φεύγει από το λάπτοπ, μην ξεχνάτε να την επιβραβεύετε δίνοντάς της τις αγαπημένες της λιχουδιές.

Ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας, ως ομοιοπαθούντες, να σας αφήσει η χνουδόμπαλά σας να δουλέψετε!

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Μπορούν οι σκύλοι να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών τους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα

Τα αντικείμενα που όλοι έχουμε σπίτι μας και είναι επικίνδυνα για τον σκύλο μας