Σκύλος και τόνος: Τι πρέπει να προσέχετε
Μυρτώ Τζώρτζου
26/06/2023
Mια από τις πιο αγαπημένες περιόδους του σκύλου- και φυσικά της γάτας μας – είναι όταν κάνουμε δίαιτα.
Αυτό συνήθως είναι την Άνοιξη αλλά φυσικά και το Καλοκαίρι. Την εποχή δηλαδή που διανύουμε. Και ο λόγος απλός. Επειδή το διατροφικό μας πρόγραμμα είναι διαιτητικό και περιλαμβάνει τόνο. Πολύ τόνο, για να είμαστε ειλικρινείς. Με το που ανοίγουμε το ντουλάπι και παίρνουμε στα χέρια την κονσέρβα, το ζωάκι μας αρχίζει να χορεύει. Τρέχει πέρα δώθε. Μόλις δε ακούγεται ο ήχος από το άνοιγμα του κουτιού, δεν κρατιέται με τίποτα. Και εμείς του δίνουμε φυσικά τη μισή κονσέρβα. Πόσοι δεν το έχουμε κάνει αυτό; Οι περισσότεροι.
Τα ψάρια δεν είναι από μόνα τους επικίνδυνα να τα καταναλώσει ο σκύλος σας. Αυτό φυσικά συμβαίνει και με τον τόνο. Ο τόνος είναι ένα ψάρι αλμυρού νερού που είναι γεμάτο με πρωτεΐνες, σελήνιο, μαγνήσιο και κάλιο, καθώς και βιταμίνες B3, B6 και B12. Είναι επίσης γεμάτο λιπαρά οξέα ωμέγα-3 που κάνουν πολύ καλό σε όλους.
Δίνουμε πάντα με προσοχή
Ο κονσερβοποιημένος ή μαγειρεμένος τόνος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως η κύρια πηγή πρωτεΐνης του σκύλου μας. Και αυτό λόγω των υψηλών επιπέδων υδραργύρου, αποτέλεσμα της βιομηχανικής ρύπανσης, που έχει το ψάρι αυτό, κάτι που συμβαίνει άλλωστε με όλα τα μεγάλα ψάρια. Τα σκυλιά που τρέφονται τακτικά με τόνο κινδυνεύουν να πάθουν δηλητηρίαση από υδράργυρο.
Τι κάνουμε λοιπόν; Δίνουμε τόνο με μέτρο. Μικρές ποσότητες, κάποιες φορές το μήνα και σε καμιά περίπτωση καθημερινά. Και προσέχουμε να είναι τόνος σε νερό και χωρίς πρόσθετο αλάτι. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να τον ξεπλένουμε πολύ καλά ώστε να φύγει το πολύ αλάτι. Φυσικά καλό είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας ώστε να σας πει σχετικά με τον τύπο και την ποσότητα κονσερβοποιημένου ή μαγειρεμένου τόνου που μπορεί να καταναλώσει το ζώο σας λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το ιστορικό υγείας του. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τη γάτα.
Αν τώρα ο σκύλος σας είναι λάτρης των ψαριών, προτιμήστε τον τόνο που αλιεύεται άγρια ή σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις, όπως ο σολομός που είναι λιγότερο μολυσμένος. Επίσης μπορεί να δοκιμάσει σκουμπρί και γαύρο. Αυτά τα ψάρια έχουν χαμηλότερα επίπεδα υδράργυρου.
Τέλος πρέπει να προσέξουμε το ωμό ψάρι. Το ωμό ψάρι περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται θειαμινάση, το οποίο μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία της θειαμίνης (βιταμίνη Β1). Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη, καθώς βοηθά στη διάσπαση των υδατανθράκων, παράγοντας γρήγορα ενέργεια.
Σημάδια δηλητηρίασης
Τα σημάδια δηλητηρίασης από υδράργυρο που πρέπει να γνωρίζετε περιλαμβάνουν τριχόπτωση, προβλήματα όρασης, απώλεια συντονισμού και τρόμο. Έμετος και διάρροια είναι επίσης κοινά συμπτώματα. Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια μετά την κατανάλωση τόνου, καλέστε ή επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.