string(0) ""

Πόσες εκφράσεις προσώπου έχουν οι γάτες; Ερευνητές απαντούν και ο αριθμός θα σας εκπλήξει

Κωνσταντίνα Μάλλιου

02/11/2023

Αν έχετε υιοθετήσει ένα αιλουροειδές κατοικίδιο, τότε σίγουρα έχετε παρατηρήσει την εκφραστικότητα του προσώπου του σε διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας.

Αν πάλι δεν έχετε την τύχη να συμβιώνετε με μια γάτα, τότε σίγουρα θα έχετε δει σε κάποιο βιντεάκι που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο πολλές αστείες της εκφράσεις.

Αυτό που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί, είναι πόσες πολλές διαφορετικές «φάτσες» μπορεί να έχει μια γάτα.

Σε αντίθεση, όμως, με όλους εμάς που δεν είχαμε ποτέ αυτή την απορία, Αμερικανοί επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν τις διαφορετικές εκφράσεις μιας γάτας και το τι σημαίνουν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioural Processes τον περασμένο μήνα και τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν.

Οι εκφράσεις που καταμετρήθηκαν ανάμεσα σε εξημερωμένες γάτες που αλληλεπιδρούσαν ήταν 276, ένα πραγματικά σοκαριστικό νούμερο για ένα τόσο μικρό πλάσμα όσο είναι μια γάτα.

Μια από τις επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Brittany Florkiewicz,(εξελικτική ψυχολόγος στο Lyon College στο Αρκάνσας), δήλωσε την Τετάρτη στο CNN: «Η μελέτη αποδεικνύει ότι η επικοινωνία μεταξύ των γατών είναι αρκετά πιο πολύπλοκη απ’ ότι είχαμε υποθέσει τα προηγούμενα χρόνια.»

Προσθέτει, μάλιστα, ότι τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι η εξημέρωση έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της εκφραστικότητας του προσώπου.

Η επιστήμονας εξήγησε ότι οι εξημερωμένες γάτες είναι συνήθως πιο δεκτικές κοινωνικά λόγω του τρόπου με τον οποίο ζουν κοντά στον άνθρωπο οπότε περίμεναν να δουν διαφορετικές εκφράσεις τόσο σε θετικά όσο και σε αρνητικά πλαίσια. Ωστόσο, εξεπλάγησαν όταν παρατήρησαν ότι οι διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου τους ήταν 276.

Η μελέτη διεξήχθη ως εξής: 53 γάτες βιντεοσκοπήθηκαν σε ένα τοπικό cat café, μεταξύ Αυγούστου 2021 και Ιουνίου 2022. Από τα 194 λεπτά που διαρκούσε το βίντεο με τις γάτες, τα 186 έδειχναν αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Οι γάτες ήταν και αρσενικές και θηλυκές, όλες στειρωμένες.

Οι επιστήμονες της έρευνας αξιολόγησαν τις διαφορετικές εκφράσεις σε ένα σύστημα κωδικοποίησης που σχεδιάστηκε ειδικά για γάτες, το οποίο ονομάζεται Cat Facial Action Coding System, και εξέτασαν τον αριθμό και τους τύπους των κινήσεων των μυών του προσώπου τους.

Στη μελέτη δεν συμπεριλήφθηκαν οι μυϊκές κινήσεις που σχετίζονται με βιολογικές λειτουργίες, όπως είναι η αναπνοή και το χασμουρητό.

Δυστυχώς, αν και οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να αποδώσουν ένα νόημα σε κάθε έκφραση προσώπου που κατέγραψαν, διαπίστωσαν ότι το 45% των κωδικοποιημένων εκφράσεων ήταν φιλικό, ενώ το 37% ήταν επιθετικό. Το υπόλοιπο 18% ήταν αυτό που λέμε «το χαμόγελο της γάτας» και είχε διφορούμενη σημασία, με αποτέλεσμα να εμπίπτει και στις δύο κατηγορίες.

Οι επιστήμονες μας δίνουν και μερικά παραδείγματα για τις εκφράσεις των γατών. Όταν τα αυτιά και τα μουστάκια τους κινούνται προς τα εμπρός και τα μάτια τους κλείνουν, είναι φιλικές. Ενώ, αν οι κόρες των ματιών τους είναι σε συστολή, μετακινούν τα αυτιά τους στο πλάι και η γλώσσα τους φαίνεται από το στόμα τους, είναι επιθετικές.

Στόχος των επιστημόνων είναι να διευρύνουν το δείγμα των γατών ώστε να μελετήσουν ακόμη περισσότερες εκφράσεις αλλά και να διαπιστωθεί η σημασία τους.

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Αυτά τα άγρια ζώα βοηθούν το ένα το άλλο

Πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας αρχίζει και χάνει την όρασή της – Ποια είναι τα σημάδια