string(0) ""

Πώς να τραβήξετε την γάτα σας υπέροχες φωτογραφίες

Στέλλα Πανοπούλου

18/11/2023

Photo: Shutterstock

Οι γάτες είναι πανέμορφα ζώα με έμφυτη κομψότητα και χάρη, αλλά και πολλές ξεκαρδιστικές στιγμές κατά τις οποίες προτιμούν να επιδίδονται σε γελοιότητες.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν ιδανικά μοντέλα για μία φωτογράφιση!

Είτε σας αρέσει να απαθανατίζετε την κάθε στιγμή με τη γατούλα σας για τον εαυτό σας, είτε προτιμάτε να μοιράζεστε την περηφάνια και την αρχοντιά της με το Instagram, υπάρχουν κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες την γάτα σας. Ας τα δούμε:

1. Επιλέξτε την κατάλληλη κάμερα

Ανάλογα με τις ανάγκες και τους σκοπούς της φωτογράφισης, και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τα χρήματα που μπορείτε – ή όχι – να διαθέσετε, επιλέξτε την καλύτερη κάμερα για φωτογραφίσεις ζώων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, στις μέρες μας, χρησιμοποιούν smartphone. Ένα έξυπνο κινητό είναι πολύ πιθανό να διαθέτει κάμερα με προηγμένες δυνατότητες. Κατά τη διάρκεια αναζήτησης νέου κινητού τηλεφώνου, κάντε την απαραίτητη έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι θα επιλέξετε κάποιο μοντέλο με καλή κάμερα.

Φυσικά, αν ονειρεύεστε φωτογραφίες υψηλότερης ποιότητας και αν θέλετε να ασχοληθείτε με τη φωτογραφία πιο επαγγελματικά, τότε θα χρειαστεί να επενδύσετε σε μια κάμερα DSLR.

2. Παίξτε με τις ρυθμίσεις

Υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις οι οποίες εγγυώνται μεγαλύτερη επιτυχία σε μια γατοφωτογράφιση. Φυσικά, το ιδανικότερο είναι να παίξετε με τις διαφορετικές ρυθμίσεις και να πειραματιστείτε βγάζοντας την ακριβοθώρητη γατούλα σας αμέτρητες φωτογραφίες – δεν κοστίζει! Ορίστε κάποια βασικά tips για να πάρετε την καλύτερη δυνατή φωτογραφία:

Για τηλέφωνο:

Αποφύγετε το φλας.

● Χρησιμοποιήστε το burst mode για να βγάλετε πολλές φωτογραφίες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, απαθανατίζοντας έτσι τη γάτα σας σε διαφορετικές, φυσικές πόζες, ακόμα και όταν κινείται.

● Χρησιμοποιείστε το AF lock για να εστιάσετε σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο της φωτογραφίας. Εφαρμόστε το κρατώντας το δάχτυλό σας πάνω στο κύριο σημείο εστίασης της οθόνης σας και θα εμφανιστεί ένα κίτρινο τετραγωνάκι. Μπορείτε να αυξομειώσετε τη φωτεινότητα σέρνοντας το δάχτυλό σας προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αν έχετε iPhone που έχει βγει μετά το μοντέλο iPhone 11, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία πορτραίτου η οποία αναγνωρίζει τα πρόσωπα των ζώων συντροφιάς σας!

Για κάμερα DSLR:

Δράση (action): Για να φωτογραφίσετε την γάτα σας όσο κινείται, επιλέξτε τη λειτουργία δράσης. Μπορείτε να τη βρείτε ως ‘shutter priority’ ή ‘sports mode’. Αν η κάμερά σας δεν διαθέτει τις παραπάνω λειτουργίες, επιλέξτε ταχύτητα κλείστρου γρηγορότερα από 1/1000s.

Autofocus: Αν η γάτα σας κινείται, ενεργοποιήστε τη λειτουργία autofocus της κάμεράς σας, ώστε ο φακός να εστιάζει πάνω στη γάτα σας ενώ αυτή κινείται.

Εστιάστε: Αν θέλετε να βγάλετε πορτραίτα της γάτας σας, προτιμήστε να εστιάσετε σε “μοναδικό σημείο” ή σε “πολλαπλά σημεία”. Έτσι, ελέγχετε πού θα εστιάσει η κάμερά σας, αντί να την αφήσετε να ψάξει μόνη της.

● Η αυτόματη λειτουργία της κάμεράς σας δεν σας παρέχει τόσες επιλογές όσο το να δοκιμάσετε την εφαρμογή διαφορετικών ρυθμίσεων.

3. Εστιάστε στα μάτια

Οι γάτες έχουν μυστηριώδη, καταπληκτικά μάτια τα οποία τρυπούν με τη σπιρτάδα τους ό,τι ατενίζουν. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσετε να αναδείξετε το βλέμμα της γάτας σας – είτε αυτό είναι ζωηρό, είτε το πετύχετε πιο νωχελικό – καθώς, όπως λένε, τα μάτια είναι το παράθυρο στην ψυχή.

Προσπαθήστε να πετύχετε τη γάτα σας κάποια στιγμή που μια ηλιαχτίδα θα πέσει στο πρόσωπό της φωτίζοντας το βλέμμα της. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο όταν έχει να κάνει κανείς με έναν χνουδωτό δαίμονα, και μπορεί να χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή για να τα καταφέρετε.

Ακόμα, αν φωτογραφίζετε τη γάτα σας από γωνία, προσπαθήστε να εστιάσετε στο μάτι που βρίσκετε κοντύτερα σ’ εσάς, καθώς οι φωτογραφίες που δείχνουν ένα θολό κοντινό μάτι κι ένα ευκρινές μακρινό μάτι μοιάζουν πιο αφύσικες. Αν, πάλι, φωτογραφίζετε τη γάτα σας από μπροστά, σιγουρευτείτε ότι και τα δύο μάτια είναι ευκρινή.

4. Παίξτε με τις γωνίες

Καθώς οι γάτες μας είναι πλάσματα που βλέπουν τον κόσμο από πολύ χαμηλότερα απ’ ότι εμείς – τουλάχιστον όταν βρίσκονται στο πάτωμα – παίξτε με τις παρακάτω γωνίες ώστε να αποφύγετε να μοιάζει με μια χνουδωτή μπαλίτσα:

“Πέστε” στο επίπεδό της: φωτογραφίστε τη γάτα σας κατεβαίνοντας στο ύψος των ματιών της για να δείξετε τη δική της οπτική γωνία. Μπορεί να μη χρειαστεί καν να κατεβείτε, καθώς οι γάτες είναι διάσημες για το ότι ανεβαίνουν σε ψηλά μέρη, επομένως μπορεί να καταφέρετε να τη φωτογραφίσετε ενώ παραμένετε όρθιος/α.

Φωτογραφίστε την από χαμηλά: αν πετύχετε τη γάτα σας σκαρφαλωμένη στην κορυφή της πόρτας ή της βιβλιοθήκης, φωτογραφίστε την από χαμηλά για να αναδείξετε την παιχνιδιάρικη και ιδιαίτερη φύση της.

Φωτογραφίστε την από ψηλά: Προσπαθήστε να αποφύγετε να μοιάζει η γάτα σας με ένα χνουδωτό μπαλάκι όταν την φωτογραφίζετε από πάνω, βρίσκοντας ένα ιδιαίτερο background ή απαθανατίζοντάς την τη στιγμή που τρίβεται στα πόδια σας.

Βγάλτε ιδιαίτερες σέλφι: Δεν χρειάζεται να βασανίσετε τη γάτα σας ούτε να βασανιστείτε εσείς για να βγάλετε μια ωραία σέλφι. Αρκεί να περιμένετε την στιγμή που θα έρθει να κουρνιάσει δίπλα σας για να απαθανατίσετε την τρυφερή ανάμνηση, χωρίς να σας νοιάζει αν θα βγει η τέλεια φωτογραφία.

5. Δουλέψτε με τον φωτισμό

Δοκιμάστε να φωτογραφίσετε την γάτα σας σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, ώστε να δείτε ποια χαρακτηριστικά της αναδεικνύονται καλύτερα σε κάθε περίπτωση. Όταν το φυσικό φως είναι πολύ έντονο, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε δυσκολίες με τη φωτεινότητα και την αντίθεση. Προτιμήστε μια συννεφιασμένη μέρα, ή κάποια ώρα της ημέρας που ο ήλιος δεν θα πέφτει κατευθείαν πάνω στη γάτα σας.

Μπορείτε να πειραματιστείτε με φως που έρχεται από πίσω, αρκεί να φαίνεται καλά το πρόσωπό της.

Επιπλέον, μια φανταστική ώρα για δημιουργικές, ρομαντικές, και κολακευτικές φωτογραφίες, είναι η ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα, όταν χρυσό φως λούζει το σπίτι μέσα από τα παράθυρα.

Μπορείτε, ακόμα, να πειραματιστείτε με σκληρό φως, το οποίο δημιουργεί δραματικές συνθήκες έντονης αντίθεσης.

6. Τραβήξτε την προσοχή της

Ξέρετε τη γατούλα σας καλύτερα απ’ τον καθένα, επομένως ακολουθήστε το ένστικτό σας για να τραβήξετε αποτελεσματικά την προσοχή της. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο της παιχνίδι, να της δώσετε λίγο catnip, να κάνετε ήχους χτυπώντας τα δάχτυλά σας ή τσαλακώνοντας σακούλες.

7. Αφήστε την ελεύθερη να εκφραστεί και να ποζάρει

Οι γάτες είναι καταπληκτικά μοντέλα. Μπορείτε να τις πετύχετε στις πιο αστείες πόζες ή να απαθανατίσετε τις πιο εκφραστικές γκριμάτσες. Για να το πετύχετε αυτό, συνιστάται να την αφήσετε ελεύθερη να κινηθεί στον χώρο, να καθίσει, να πλυθεί με τη γλώσσα της, να κατασταλάξει σε μία στάση ή να κυλιστεί στα σεντόνια με την κοιλιά της στον αέρα. Έτσι, θα καταφέρετε να τραβήξετε πρωτότυπες φωτογραφίες που θα αναδεικνύουν την προσωπικότητα της γάτας σας, χωρίς να τη στρεσάρετε με περίτεχνες πόζες.

8. Πειραματιστείτε με διαφορετικές τοποθεσίες

Ακόμα και αν φωτογραφίζετε την γάτα σας μέσα στο σπίτι, προσπαθήστε να γίνεται δημιουργικός/ή με την τοποθεσία, το φόντο, διαφορετικά χρώματα και υφές. Παίξτε με συνθέσεις, χρησιμοποιώντας αντικείμενα ή έπιπλα που αναδεικνύουν περισσότερο την ιδιαίτερη προσωπικότητα της μικρής βασίλισσας που μένει στο σπίτι σας. Είναι σημαντικό να εστιάζετε πάντοτε στην πρωταγωνίστρια της φωτογραφίας, δηλαδή στην γάτα σας, και να μην χάνεται μέσα στη σύνθεση.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σε εξωτερικό χώρο, χρησιμοποιώντας γρασίδι, δέντρα ή πέτρες για να συνθέσετε ένα όμορφο background.

9. Πάνω απ’ όλα υπομονή, σεβασμός, και ασφάλεια

Αν επιλέξετε να φορέσετε αστεία ρούχα ή καπέλα στη γάτα σας, κάντε το με σεβασμό για την άνεση και την ασφάλειά της. Επιλέξτε ασφαλή υφάσματα που δεν ερεθίζουν το δέρμα της και ρούχα που δεν περιορίζουν την κίνησή της. Βεβαιωθείτε ότι δεν την ταλαιπωρείτε ζητώντας από εκείνη περισσότερα απ’ όσα μπορεί να δώσει, και διακόψτε την φωτογράφιση αν σας μοιάζει κουρασμένη ή ενοχλημένη. Αν βγείτε σε εξωτερικό χώρο, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά δεμένη με το λουρί της – εκτός αν έχετε ειδικό δίχτυ για γάτες στο μπαλκόνι.

Μην απογοητευτείτε αν δεν καταφέρετε από την αρχή να βγάλετε εξαιρετικές φωτογραφίες. Οι καλύτερες γατοφωτογραφίες βγαίνουν εκεί που δεν το περιμένετε. Ένα υψηλό ποσοστό αποτυχίας είναι απολύτως φυσιολογικό. Επιτρέψτε στη γάτα σας να είναι ο εαυτός της, και αντιμετωπίστε τη διαδικασία με ιδιαίτερη υπομονή. Θυμηθείτε να έχετε πάντα μαζί σας το κινητό σας, για την περίπτωση που θελήσετε να απαθανατίσετε τη στιγμή αν η γάτα σας αποφασίσει ξαφνικά να κάνει κάτι αξιολάτρευτο όπως να καθίσει πάνω σας, να γλείψει το πόδι της στον αέρα, ή να κουλουριαστεί σαν κρουασάν για ύπνο.

10. Πειραματιστείτε με τις επιλογές επεξεργασίας

Ακόμα και με λίγη επεξεργασία μπορείτε να κάνετε τη διαφορά και να δημιουργήσετε αριστουργήματα. Παίξτε με τη φωτεινότητα, την αντίθεση και τα χρώματα, ή χρησιμοποιήστε το εργαλείο της οξύτητας για πεντακάθαρες, ευκρινείς φωτογραφίες. Μπορείτε ακόμα και να δοκιμάσετε να κάνετε μια ασπρόμαυρη φωτογράφιση στην γάτα σας!

Να θυμάστε πάντα ότι κάθε γάτα είναι ένα υπέροχο και μαγικό πλάσμα, και κάθε φωτογραφία αξίζει. Εστιάστε στις λεπτομέρειες, όπως στα δοντάκια ή στα πατούσια της, παίξτε με φίλτρα και συνθέσεις, και σίγουρα θα καταφέρετε να βγάλετε μοναδικές φωτογραφίες που θα σας συντροφεύουν για μια ζωή – και μπορεί να σας αναδείξουν σε σπουδαίους catfluencers!

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Μπορούν οι σκύλοι να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών τους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα

Τα αντικείμενα που όλοι έχουμε σπίτι μας και είναι επικίνδυνα για τον σκύλο μας