string(0) ""

Έχετε γάτα και θέλετε να πάρετε και χάμστερ; Δείτε τι θα κάνετε για να τα πάνε μια χαρά

Μυρτώ Τζώρτζου

08/11/2023

Photo: Shutterstock

Έχετε ήδη μια γάτα στο σπίτι αλλά το παιδί σας εδώ και πολύ καιρό σας παρακαλάει να πάρετε και ένα χάμστερ.

Και πλέον δεν έχετε άλλη επιλογή. Οι γάτες όμως λατρεύουν να πιάνουν ποντίκια και αυτό σημαίνει ότι και το χάμστερ είναι ένα πολύ νόστιμο θήραμα για αυτές. Οπότε μην υποτιμάτε τη γάτα. Μη σκεφτείτε ότι θα μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα χωρίς κάποια προετοιμασία και χωρίς στρατηγική. Ούτε να πείτε έτσι απλά ότι θα τα καταφέρετε.

Και αυτό γιατί η γάτα σας θα παρακολουθεί την κατάσταση μέχρι να πάρει χαμπάρι ότι δεν προσέχετε. Και θα ορμήσει. Από ηθική άποψη είναι άδικο αυτό για το καημένο το χάμστερ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει.

Όμως οι γάτες και τα χάμστερ είναι γνωστό ότι μπορεί να συνυπάρξουν στο σπίτι, αλλά αυτό εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία και μόνο της γάτας. Έτσι, αν αποφασίσετε να έχετε και τα δύο αυτά τα ζώα μαζί, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε, ακόμη και αν νομίζετε ότι η γάτα σας είναι πολύ φιλική και ήσυχη. Τέλος θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσά τους όπως ανάμεσα σε σκύλο και γάτα, κάτι που είναι θετικό.

Για αυτό πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα ώστε να μπορέσουν, αν τελικά μπορέσουν, να τα βρουν χωρίς προβλήματα:

Βήμα 1

Κρατήστε το χάμστερ στο κλουβί του για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Σημαντικό για αυτό είναι να συνηθίσει το νέο του κλουβί και φυσικά το νέο του σπίτι. Το να φέρνετε ένα μικρό ζωάκι στο σπίτι από το κατάστημα είναι μια τραυματική εμπειρία για αυτό, επειδή όλα μυρίζουν, φαίνονται και ακούγονται διαφορετικά. Το χάμστερ πρέπει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να νιώσει ασφάλεια.

Βήμα 2

Ασφαλίστε το κλουβί του. Τα πλαστικά ακρυλικά κλουβιά είναι καλύτερα με μια γάτα στο σπίτι. Τα κλουβιά με κάγκελα παρέχουν μικρά κενά και περνούν τα νύχια της γάτας. Το χάμστερ έτσι μπορεί να γρατζουνιστεί. Ελέγξτε κάθε πόρτα στο κλουβί του χάμστερ – όλα πρέπει να είναι ασφαλή. Όταν δεν παρακολουθείτε, η γάτα σίγουρα θα ψάχνει να βρει τρόπους να μπει μέσα. Η μυρωδιά του χάμστερ είναι πολύ δελεαστική για να αντισταθεί.

Βήμα 3

Παρατηρήστε τη γάτα καθώς παρακολουθεί το κλουβί του χάμστερ. Αν κάθεται χαλαρά, κουνώντας την ουρά της και κοιτάζοντας εδώ κι εκεί, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η γάτα δεν ενδιαφέρεται και πολύ για το χάμστερ. Αν, από την άλλη πλευρά, η γάτα κάθεται άκαμπτα, με τη μύτη της στο κλουβί, γυρνώντας γρήγορα το κεφάλι της για να παρακολουθεί κάθε κίνηση του χάμστερ, τότε ίσως θα πρέπει να επανεξετάσετε τη διαδικασία της όλης γνωριμίας. Γιατί το ένστικτο της γάτας σας να είναι πολύ δυνατό.

Βήμα 4

Δείξτε στη γάτα σας ότι το χάμστερ είναι φίλος του σπιτιού. Κρατήστε το μπροστά της να το βλέπει. Μιλήστε στο χάμστερ και χαϊδέψτε το. Η γάτα ελπίζουμε ότι θα παρατηρήσει ότι το χάμστερ είναι σημαντικό και ότι δεν το έχετε για να του κάνετε κακό. Συνεχίστε το ίδιο για άλλες δύο έως τρεις εβδομάδες. Να έχετε πάντα το χάμστερ κοντά σας και να είστε συνεχώς σε επιφυλακή. Η γάτα μπορεί να αποφασίσει να ορμήσει.

Βήμα 5

Επαναλάβετε τη διαδικασία του να κρατάτε το χάμστερ όταν η γάτα είναι κοντά σας. Πλησιάστε λίγο πιο κοντά στη γάτα. Όσο η γάτα παραμένει ήρεμη, μπορείτε να συνεχίσετε. Να είστε σε εγρήγορση και σε επιφυλακή. Η γάτα κυνηγάει εκ φύσεως τρωκτικά, οπότε ακόμη και αν φαίνεται χαρούμενη, η διάθεσή της μπορεί να αλλάξει γρήγορα σε αυτή του κυνηγού.

Ταυτόχρονα εκπαιδεύστε τη. Όταν δείτε ότι πάει να κάνει επίθεση, πέστε της ένα αποφασιστικό ”όχι” και τερματίστε την αλληλεπίδραση. Από την άλλη πλευρά όποτε συμπεριφέρεται ειρηνικά (μυρίζει απλά, αγνοεί και τα λοιπά), επιβραβεύστε τη.

Επαναλάβετε αυτά τα βήματα όσες φορές χρειάζεται: Οι χαρακτήρες των δύο ζώων μπορεί να κάνουν τη διαδικασία μικρότερη ή μεγαλύτερη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατη.

Βήμα 6

Μείνετε στο δωμάτιο. Μην αφήνετε ποτέ το χάμστερ μόνο του με τη γάτα, διότι είναι πολύ πιθανό χωρίς την επίβλεψή σας, το χάμστερ να γίνει τροφή. Και συνεχίστε αυτά τα βήματα. Θέλει υπομονή όλο αυτό και επιμονή.

Είναι δυνατή η συνύπαρξη γατών και χάμστερ, εφόσον λαμβάνονται αυτές οι προφυλάξεις και δρούμε με προσοχή. Πρέπει πάντα να σεβόμαστε τα όριά τους.

Τι γίνεται αν δεν μπορώ με τίποτα να κάνω τη γάτα και το χάμστερ να τα πάνε καλά;

Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να τα κρατήσετε σε ξεχωριστά δωμάτια. Ιδανικά, η γάτα δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο δωμάτιο όπου ζει το χάμστερ. Στο ίδιο δωμάτιο, θα πρέπει να προετοιμάσετε έναν χώρο για να κάνει το χάμστερ σας τις καθημερινές του εξορμήσεις και να βεβαιωθείτε ότι δεν μπορεί να διαφύγει κάτω από την πόρτα ή από κάποιο άλλο άνοιγμα.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν καταφέρετε να κάνετε και τα δύο ζώα να ανεχθούν το ένα το άλλο, μην απελπίζεστε- πρόκειται για ασυμβατότητα που προκύπτει από τις φυσικές τάσεις των δύο ειδών, όχι από τις επιδόσεις σας. Το σημαντικό είναι και η γάτα και το χάμστερ να ζήσουν ευτυχισμένα και υγιή μοιράζοντας ποιοτικό χρόνο μαζί σας (και όχι μεταξύ τους).

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας αρχίζει και χάνει την όρασή της – Ποια είναι τα σημάδια