string(0) ""

Τι θα συμβεί στον σκύλο σας αν φάει από την τροφή της γάτας

Τeam Petmou

16/06/2023

Αν μοιράζεστε το σπίτι σας και με γάτα και με σκύλο, σίγουρα θα έχετε κάποιες φορές αναρωτηθεί αν μπορείτε να δίνετε την τροφή της γάτας στο σκύλο και το αντίστροφο.

Και μπορεί να το έχετε κάνει αν το φαγάκι του ενός τελείωσε και δεν έχετε προλάβατε να αγοράσετε άλλο.
Ας μιλήσουμε για το σκύλο και αν μπορεί να τρώει χωρίς πρόβλημα την τροφή της γάτας.
Σίγουρα η μυρωδιά της γατοτροφής είναι δελεαστική για αυτόν. Και μπορεί να τον έχετε πιάσει -μάλλον σίγουρα τον έχετε πιάσει- να την τρώει.
Οι σκύλοι όμως και οι γάτες έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες για αυτό και οι τροφές τους περιέχουν διαφορετικά συστατικά. Οπότε χρειάζεται προσοχή.

Οι σαρκοφάγες γάτες και οι παμφάγοι σκύλοι

Οι γάτες, όπως γνωρίζουμε, είναι σαρκοβόρα πλάσματα και χρειάζονται υψηλή περιεκτικότητα κρέατος στη διατροφή τους. Η τροφή τους λοιπόν είναι βασισμένη στο κρέας και έχει περισσότερες πρωτεΐνες- και την απαραίτητη ταυρίνη και λιπαρά- από την τροφή για σκύλους.
Οι σκύλοι, ωστόσο, είναι παμφάγοι, πράγμα που σημαίνει ότι τρώνε κρέας, λαχανικά και φρούτα. Έτσι χρειάζονται μια διατροφή που να περιλαμβάνει όλα αυτά τα συστατικά.
Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε, η σκυλοτροφή είναι διατροφικά ανεπαρκής για τις γάτες. Και οι γατοτροφές είναι συνήθως πολύ υψηλές σε πρωτεΐνες και λίπη για τους σκύλους – γεγονός που καθιστά την κατανάλωσή της από αυτούς ανθυγιεινή. Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι αν ο σκύλος σας φάει κάποιες φορές από την τροφή της γάτας, δεν θα πάθει κάτι. Μιλάμε για κάτι που γίνεται συνέχεια.

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει γατοτροφή σε ένα σκύλο που πάσχει από καρκίνο και έχει χάσει πολύ βάρος ή μυϊκή μάζα και δεν τρώει καλά. Πάντα όμως να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας προτού κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή του ζώου σας. Και αυτό ισχύει για τα πάντα.

Επιπτώσεις στην υγεία του σκύλου αν τρώει γατοτροφή

Όπως είπαμε η γατοτροφή έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά για να την τρώνε οι σκύλοι. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα προβλήματα υγείας:
● Διαταραχές στο στομάχι
● Εμετός
● Διάρροια
● Παχυσαρκία
● Παγκρεατίτιδα
● Νεφρική νόσος
● Ηπατική νόσος

Πώς να σταματήσουμε το σκύλο μας να τρώει την τροφή της γάτας

Κρατήστε το φαγητό της γάτας σας σε ξεχωριστό δωμάτιο από εκείνο που τρώει ο σκύλος σας και έχετε κλειστή την πόρτα.

Ταΐζετε τη γάτα σας σε τακτά διαστήματα δύο ή τριών γευμάτων – όπως ακριβώς και το σκύλο σας – αντί να αφήνετε το φαγητό της να κάθεται έξω όλη την ημέρα.

Τοποθετήστε το φαγητό της γάτας σας σε ένα ψηλό μέρος, όπως έναν πάγκο, όπου εκείνη μπορεί να το τρώει χωρίς όμως να μπορεί να το φτάσει ο σκύλος σας.

Τέλος διατηρείτε την τροφή της γάτας σας σε ένα σφραγισμένο δοχείο, όπως τα αεροστεγή δοχεία αποθήκευσης τροφής για κατοικίδια ζώα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε ο σκύλος σας να μην τη μυρίζει και να μην μπαίνει στον πειρασμό να τη φάει.

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και τι πρέπει να προσέξετε

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα