string(0) ""

Πότε να σταματήσετε να δίνετε στον σκύλο σας τροφή για κουτάβια

Στέλλα Πανοπούλου

25/10/2023

Photo: Shutterstock

Η σωστή διατροφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας τόσο ενός κουταβιού όσο και ενός ενήλικου σκύλου.

Αν είστε σκυλοκηδεμόνας, λογικά γνωρίζετε ήδη ότι τα κουτάβια χρειάζεται να τρώνε ειδική τροφή για ένα διάστημα. Γνωρίζετε, όμως, σε ποια φάση πρέπει να αλλάξετε την τροφή που δίνετε στον σκύλο σας με ειδική για ενήλικους σκύλους; Πρόκειται για κάποια συγκεκριμένη ηλικία ή φάση της ανάπτυξής του; Βάσει ποιων κριτηρίων θα λάβετε αυτή την απόφαση;

Στην πραγματικότητα, κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και αναπτύσσεται με τους δικούς τους ρυθμούς. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να συζητάτε τη διατροφή του κουταβιού σας με τον/την κτηνίατρό σας σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξής του.

Φαγητό για κουτάβια

Τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από τα ενήλικα σκυλιά για να αναπτυχθούν σωστά και να έχουν υψηλά επίπεδα ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, τα μικρά κουτάβια έχουν ανάγκη περίπου τις διπλάσιες θερμίδες από τα ενήλικα σκυλιά του ίδιου μεγέθους. Πλησιάζοντας στην ενηλικίωση, το κουτάβι σας θα σταματήσει να αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, και οι θερμίδες που χρειάζεται να καταναλώνει θα μειωθούν.

Στην περίπτωση που συνεχίσετε να ταΐζετε τον σκύλο σας φαγητό για κουτάβια μετά την παύση της σωματικής του ανάπτυξης, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους του. Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας των σκύλων.

Πότε να ξεκινήσετε να δίνετε φαγητό για ενήλικους σκύλους

Γενικά μιλώντας, οι σκύλοι θεωρούνται κουτάβια περίπου μέχρι να κλείσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Φυσικά, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, η πραγματικότητα είναι λίγο πιο σύνθετη: κουτάβια από διαφορετικές φυλές ενηλικιώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, πολλοί μεγαλόσωμοι σκύλοι θεωρούνται κουτάβια μέχρι τα δύο (ή και παραπάνω) χρόνια της ζωής τους, οπότε θα χρειαστεί να τρώνε φαγητό για κουτάβια για περισσότερο καιρό. Αντίθετα, σκύλοι που ανήκουν σε μικρόσωμες φυλές ενηλικιώνονται προτού κλείσουν τον πρώτο τους χρόνο. Η καλύτερη πηγή πληροφοριών όσον αφορά στην ανάπτυξη του δικού σας σκύλου, είναι ο/η κτηνίατρός σας. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή ειδικού πριν ξεκινήσετε να δίνετε τροφή για ενήλικους σκύλους στον πιστό σας σύντροφο.

Ο στόχος όσον αφορά στη συγκεκριμένη μετάβαση, είναι να προβείτε σε αυτήν κατά την περίοδο που το κουτάβι σας σταματά να μεγαλώνει, αλλά πριν ξεκινήσει να παίρνει επιπλέον βάρος. Είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε το βάρος και το ύψος του κουταβιού σας μέχρι να παρατηρήσετε ότι αρχίζουν να αυξάνονται με αργότερο ρυθμό. Οι περισσότεροι σκύλοι σταθεροποιούνται γύρω στον ένα χρόνο, αν και ο ρυθμός της ανάπτυξής τους μπορεί να αρχίσει να μειώνεται γύρω στους 8 ή στους 9 μήνες.

Ελέγχετε το βάρος του σκύλου σας

Είναι σημαντικό να παρατηρείτε αλλαγές στο βάρος του σκύλου σας, έχοντας υπόψη ότι δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά ανάπτυξη. Αν ο σκύλος σας κερδίζει βάρος αλλά δεν ψηλώνει ούτε γίνεται πιο μυώδες, ενδέχεται να γίνεται υπέρβαρο. Για να ελέγξετε τη σωματική κατάσταση του σκύλου σας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Ψηλαφίστε τα πλευρά του, τα οποία πρέπει να μπορείτε να νιώσετε κάτω από ένα λεπτό στρώμα λίπους. Αν δεν μπορείτε να πιάσετε τα πλευρά του, ενδέχεται ο σκύλος σας να είναι υπέρβαρος.

2. Κοιτάξτε τον σκύλο σας από το πλάι. Πρέπει να μπορείτε να δείτε την καμπύλη της κοιλιάς να ανεβαίνει προς τα πάνω. Ένας υπέρβαρος σκύλος θα έχει είτε ανεπαίσθητη είτε καθόλου καμπύλη.

3. Κοιτάξτε τον σκύλο σας από πάνω. Θα πρέπει η μέση του, δηλαδή το σημείο ακριβώς κάτω από τα πλευρά, να στενεύει. Αν ο σκύλος σας έχει μια ίσια – ή φουσκωτή – γραμμή από τα πλευρά μέχρι τους γοφούς, μάλλον είναι υπέρβαρος.

Αν πάλι τα πλευρά του εξέχουν έντονα και η μέση είναι πολύ στενή, υπάρχει περίπτωση ο σκύλος σας να είναι πιο αδύνατος απ’ ότι θα’ πρεπε.

Στην περίπτωση που ο σκύλος σας είναι κάτω του ενός έτους αλλά παρόλα αυτά φαίνεται να κερδίζει βάρος, δοκιμάστε να μειώσετε το μέγεθος της μερίδας ή το πόσο συχνά τον ταΐζετε πριν να μεταβείτε σε τροφή για ενήλικους σκύλους. Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, τα κουτάβια πρέπει να τρώνε τρεις φορές την ημέρα. Παρόλα αυτά, πλησιάζοντας στην ενηλικίωση, η συχνότητα μπορεί να μειωθεί σε δύο φορές την ημέρα.

Πώς να αλλάξετε τροφή

Κάθε αλλαγή στη διατροφή του σκύλου σας θα πρέπει να γίνεται σταδιακά έτσι ώστε να αποφύγετε την εμφάνιση γαστρεντερικών προβλημάτων. Η διαδικασία της σταδιακής αλλαγής τροφής μπορεί να διαρκέσει μία ή δύο εβδομάδες. Ο/η κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη τροφή για τον ενήλικο σκύλο σας. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε και την προσωπική σας έρευνα ώστε να έχετε άποψη για αυτό το σημαντικό θέμα.

Αφού καταλήξετε σε μια τροφή για ενήλικους σκύλους, προσδιορίστε το μέγεθος της κάθε μερίδας βασίζοντας τους υπολογισμούς σας στο βάρος του σκύλου σας κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα μικρό ποσοστό ενήλικης τροφής στην τροφή για κουτάβια, αυξάνοντάς ελαφρώς σε κάθε γεύμα το ποσοστό της ενήλικης τροφής, ενώ μειώνετε, με αντιστρόφως ανάλογο τρόπο, το ποσοστό της τροφής για κουτάβια.

Πιο συγκεκριμένα:

– Ημέρα 1-3: 1/3 τροφής για ενήλικα σκυλιά και 2/3 τροφής για κουτάβια.

– Ημέρες 4-6: 1/2 τροφής για ενήλικα σκυλιά και 1/2 τροφής για κουτάβια

– Ημέρες 7-9: 2/3 τροφής για ενήλικα σκυλιά και 1/3 τροφής για κουτάβια

– Μετά τη 10η ημέρα: 100% τροφή για ενήλικα σκυλιά

Κατά τη διάρκεια της μετάβασης, παρακολουθείτε την όρεξη και τις συνήθειες της τουαλέτας του σκύλου σας. Αν παρατηρήσετε διάρροια ή εμετό, κάντε τη μετάβαση ακόμη πιο σταδιακά. Αν τα γαστρεντερικά συμπτώματα επιμείνουν, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε κάποια άλλη τροφή για ενήλικους σκύλους, και να ξαναρχίσετε τη μετάβαση. Αν ο σκύλος σας κάνει εμετό ή διάρροια για πάνω από μία ημέρα, επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρό σας. Για τους πρώτους μήνες μετά την μετάβαση, συνεχίστε να παρακολουθείτε το βάρος του σκύλου σας και να συμβουλεύεστε συστηματικά τον/την κτηνίατρό σας.

Σχετικά άρθρα

Η μικρή και πολύ φιλική Ντάλια σώθηκε από εγκατάλειψη και ψάχνει ένα μόνιμο σπίτι

Ο απίστευτος λόγος που σας κοιτάζει συχνά ο σκύλος σας με λυπημένα μάτια

Κινόα: Είναι τόσο θρεπτική για τους σκύλους όσο για τους ανθρώπους;