Γιατί οι θηλυκές γάτες επιτίθενται στα αρσενικά μετά το ζευγάρωμα
Μυρτώ Τζώρτζου
24/10/2023
Οι θηλυκές γάτες είναι πιθανό να παρουσιάσουν κάποιες περίεργες συμπεριφορές μετά το ζευγάρωμα.
Μία από αυτές είναι να επιτεθούν στο αρσενικό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έκπληξη σε όσους τυχαίνει να βρίσκονται εκεί την ώρα του ζευγαρώματος και το δουν. Και όμως αυτή η συμπεριφορά είναι η φυσική αντίδραση του σώματος της γάτας μετά το ζευγάρωμα.
Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να καταλάβουμε αυτή την παράξενη συμπεριφορά μετά το ζευγάρωμα. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγκρίνουμε ανθρώπους και γάτες σε αυτό. Οι γάτες ενεργούν διαφορετικά όταν πρόκειται για σεξουαλική συμπεριφορά- απλά ακολουθούν τα φυσικά τους ένστικτα.
4 είναι οι εξηγήσεις για αυτό το επιθετικό ξέσπασμα.
1. Αίσθημα πόνου κατά το ζευγάρωμα
Οι θηλυκές γάτες ουρλιάζουν όταν ζευγαρώνουν λόγω πόνου, καθώς τα πέη των αρσενικών την ώρα της συνουσίας γίνονται σαν ένας μικρός κάκτος, με σκοπό να προκαλέσουν ωοθυλακιορρηξία και να γονιμοποιήσουν τη γάτα. Με άλλα λόγια έχουν κάτι σαν αγκάθια στο πέος τους.
Αυτό κάνει τις θηλυκές γάτες να αισθάνονται πόνο κατά το ζευγάρωμα- έτσι, ουρλιάζουν για να μπορέσουν να το αντέξουν.
Ως εκ τούτου, η δυσφορία και ο πόνος κατά τη διάρκεια της συνουσίας είναι ένας πιθανός λόγος για τον οποίο μια θηλυκή γάτα γρυλίζει στο αρσενικό ή ακόμη και το δαγκώνει μετά το ζευγάρωμα.
2. Έκρηξη ορμονών
Οι ορμόνες μπορούν να κάνουν τις γάτες να φέρονται παράξενα. Αν έχετε δει θηλυκή γάτα να πηγαινοέρχεται, να παίρνει θέση ζευγαρώματος, να ουρλιάζει και να απαιτεί προσοχή – είναι πιθανό να είναι σε οίστρο.
Οι θηλυκές γάτες αισθάνονται επίσης μια έκρηξη ορμονών αμέσως μετά το ζευγάρωμα, γεγονός που κάνει ορισμένες από αυτές να γίνονται επιθετικές, εξαγριώνοντας φυσικά τους γάτους συντρόφους τους.
Γενικά πολλά αιλουροειδή θα δείξουν επιθετικότητα αμέσως μετά το ζευγάρωμα, θα επιτεθούν στο αρσενικό και θα θέλουν να απαλλαγούν από τη μυρωδιά του στο σώμα τους.
3. Προετοιμασία για άλλο ταίρι
Ένας άλλος πιθανός λόγος για τον οποίο ένα θηλυκό επιτίθεται στο αρσενικό μετά το ζευγάρωμα είναι ότι θέλει να φύγει μακριά, ώστε να ηρεμήσει και να είναι έτοιμη να ζευγαρώσει ξανά με ένα άλλο αρσενικό.
Οι γάτες, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι μονογαμικές. Το αντίθετο μάλιστα! Κατά τη διάρκεια των ημερών του οίστρου τους, μια θηλυκή γάτα μπορεί να ζευγαρώνει 10 έως 20 φορές την ημέρα με πολλά αρσενικά!
Είναι χαριτωμένο να φαντάζεστε δύο γάτες να ζουν μαζί για το υπόλοιπο της ζωής τους, αλλά αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί.
Οι γάτες δεν ζευγαρώνουν για μια ζωή. Οι θηλυκές επίσης, όταν είναι έτοιμες για ζευγάρωμα, φωνάζουν δυνατά για να ενημερώσουν όλα τα αρσενικά γύρω τους ότι αναζητούν σύντροφο.
4. Αντιπάθεια στο αρσενικό
Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ακόμα και οι γάτες μπορεί να είναι επιλεκτικές! Ορισμένα θηλυκά μπορεί να αρνηθούν κάποια αρσενικά.
Όπως τα περισσότερα άλλα πλάσματα, έτσι και οι θηλυκές γάτες μπορούν να δείξουν προτίμηση σε ένα αρσενικό έναντι ενός άλλου. Ορισμένα από αυτά μπορεί ακόμη και να αρνηθούν να δεχτούν το αρσενικό αν είναι κυρίαρχο πάνω τους.
Εάν, ωστόσο, ένα αρσενικό καταφέρει να ζευγαρώσει με ένα θηλυκό που δεν το συμπαθεί, μπορεί το θηλυκό να του επιτεθεί μετά τη συνουσία.
Και οι αρσενικές γάτες μπορεί να δείχνουν σεξουαλική επιθετικότητα
Αλλά δεν είναι μόνο τα θηλυκά που επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά σε αυτές τις περιπτώσεις. Την ίδια συμπεριφορά μπορούν να επιδείξουν και τα αρσενικά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αρσενικός γάτος περιμένει την κατάλληλη στιγμή και στη συνέχεια επιτίθεται στο θηλυκό από πίσω, δαγκώνοντάς το στο λαιμό και καθηλώνοντάς το στο έδαφος.
Αυτός είναι ένας τρόπος για να κρατήσει ο αρσενικός γάτος το θηλυκό κάτω και υποταγμένο κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, εμποδίζοντάς το να το σκάσει.
Για εμάς τώρα αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο να το βλέπουμε ή να το ακούμε. Οι γάτες όμως δεν είναι σαν τους ανθρώπους. Η συνουσία τους δεν είναι ρομαντική- πρόκειται απλώς για δύο αιλουροειδή που ακολουθούν τα φυσικά τους ένστικτα.
Οι θηλυκές γάτες έχουν την επιθυμία να ζευγαρώσουν και να αποκτήσουν γατάκια, οπότε θα πάνε με τις αρσενικές, παρόλο που δεν απολαμβάνουν τόσο πολύ την πράξη.
Πρέπει εμείς να παρέμβουμε;
Το να βλέπετε μια θηλυκή γάτα να επιτίθεται σε ένα αρσενικό μετά το ζευγάρωμα ίσως σας κάνει να θελήσετε να το σταματήσετε και να προσπαθήσετε να τα χωρίσετε.
Μπορείτε να το κάνετε αυτό αποσπώντας την προσοχή τους με ένα σφύριγμα ή χτυπώντας δυνατά τα χέρια σας.
Οι γάτες έχουν τον πρώτο τους οίστρο όταν φτάσουν στην εφηβεία. Κατά μέσο όρο, τα πρώτα σημάδια αναπαραγωγικής ωριμότητας εμφανίζονται για πρώτη φορά σε γάτες ηλικίας περίπου έξι μηνών.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τη φυλή και κυρίως ανάλογα με την εποχή του έτους που φτάνουν σε αυτή την ηλικία. Αν το ζώο φτάσει στην ηλικία των 6 μηνών εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου (δηλαδή μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) τότε η εμφάνιση του πρώτου οιστρικού κύκλου θα καθυστερήσει για 2-3 μήνες, έως ότου ξεκινήσει η αναπαραγωγική περίοδος.